Većina ljudi, kada je u potrazi za trikovima i brzim rešenjima, posegne za TikTokom u nadi da će pronaći neko rešenje za svoju potrebu. Ova popularna platforma puna je "kako da..." objava, a dosta takvih tiče se i saveta za negu kose.

Naime, već neko vreme na društvenim mrežama viralan je video snimak u kojem se preporučuje posvetljivanje kose limunovim sokom, ali mnogi influenseri i šire, pitaju se koliko je ova metoda sigurna, piše Best Life.

Jedan od takvih je i video objava tiktokerke Anastasije Vlakhove (26) iz Bugarske, koja već 16 godina održava svoje svetle pramenove. Prema njenim rečima, zahvaljujući ovom triku uštedela je mnogo novca, a video je prikupio preko 5.5 miliona pregleda.

"Kad sam imala 10 godina, baka mi je rekla da mogu da koristim limun za posvetljivanje kose. Kao znatiželjno dete, odmah sam ga isprobala i bila zadivljena kako deluje," rekla je Anastasija i dodala da postoje određena pravila koja moraju da se slede kako bi ova metoda bila sigurna.

bubrezi-stockphotowomansqueezinglemonjuiceinkitchen717659395.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

"Potrebno je da u sok od jednog limuna dodate kašiku vode i nekoliko kapi regeneratora i nipošto nemojte celu kosu premazati čistim sokom od limuna jer ćete je spržiti," naglasila je Anastasija i dodala da se limunov sok ne nanosi ni na kožu jer može izazvati ozbiljne opekotine i plikove.

Ona je takođe objasnila da bira male pramenove kose koje želi da posvetli, prekriva ih mešavinom soka limuna a zatim sedi na suncu najmanje sat vremena. Nakon tog procesa obavezno nanosi hranljive proizvode za negu kose, uključujući maske i ulja.

"Ovaj korak je bitan kako biste sprečili oštećenje kose", istakla je.

profimedia0584386837.jpg
Profimedia 
foto: Profimedia

Anastasija upozorava i da već oštećena kosa i određeni tipovi kose (na primer tamniji pramenovi ili kovrdžava i talasasta kosa) mogli da dobiju drugačije rezultate.

Da Anastasija mudro zbori potvrdili su i stručnjaci iz industrije lepote koji ne preporučuju ovaj viralni trend posvetljivanja kose.

"Sok od limuna može da posvetli kosu, ali je takođe veoma opasan. Toliki procenat kiselosti može da vam spali kosu," rekla je stilistkinja Aura Fridman.

Kako je i Anastasija primetila, sok od limuna najbolje deluje na prirodne plavuše ili one sa vrlo svetlo smeđom kosom.

"Tamnija smeđa kosa ima tendenciju da postane narandžasta," istakao je doktor Džoi Cincota.

(Kurir.rs/J.M.)

Bonus video:

TikTok/wahedlashen Otišla kod frizera, kosa počela da joj otpada usred tretmana