Jedan od omiljenih starinskih kolača jeste popularni "žuti kolač" sa višnjama i jogurtom. Osim fantastičnog spoja slatkog i kiselkastog ukusa, popularnost je stekao i zbog lakoće pripreme zbog čega ga često prave i početnici.

Ovo je recept za najjednostavniji kolač sa višnjama i jogurtom. Zasladite vikend ovim sočnim zalogajima.

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 300 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 300 g brašna
  • 200 ml jogurta
  • 150 ml ulja
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 500 g višanja
  • 30 g griza
  • prah šećer
screenshot-7.jpg
Printscreen/Youtube/Natašine Slastice 

Priprema:

Mikserom umutimo jaja dok ne postanu penasta. Postepeno dodajemo šećer i vanilin šećer. Mutimo dok se šećer ne otopi i lepo sjedini. Dodajemo postepeno jogurt i nastavljamo sa mućenjem. Zatim dodajemo ulje i mutimo još malo.

Smanjimo brzinu miksera na najmanje. Postepeno, kašiku po kašiku, dodajemo prosejano brašno. Na kraju dodamo prašak za pecivo i nastavimo još malo sa mućenjem dok se smesa ne sjedini i ne razbiju grudvice. Smesu sipamo već podmazan i brašnom posut pleh (39x25cm).

Višnje smo očistili od koštica i ocedili ih od viška tešnosti. Pospemo ih grizom i malo ih uvaljamo. Tako pripremljene višnje poređati u pleh. Po neku višnju mozete utisnuti, a neke možete ostaviti po vrhu, sve zavisi kako želite da one budu u kolaču.

Kolač pečemo u vec zagrejanoj rerni na 180 C oko 30-35 minuta. Seći na kocke i posuti prah šećerom

(Kurir.rs/Recepti/M.J)

Bonus video:

02:10
NAJJEDNOSTAVNIJA PILETINA KOJA BUDI SVA ČULA! Recept koji će obožavati svi ukućani: Brzo, lako i ukusno! Izvor: Kurir televizija