Direktorka fondacije "Novak Đoković" i supruga najboljeg srpskog tenisera Jelena Đoković godinama unazad veoma privlači pažnju svojom ishranom. Ona je govorila o o namirnicama koje koristi za prirpemanje obroka, a neke od njih su nakon toga postale veoma popularne u domaćinstvima širom Srbije.

Jedna namirnica je nezaobilazan deo svakodnevne ishrane porodice Đoković. Reč je o kinoi.

profimedia0877734534.jpg
Matthieu Mirville / Zuma Press / Profimedia 
foto: Matthieu Mirville / Zuma Press / Profimedia

Šta je kinoa i koja su njena blagodetna svojstva

Kinoa sadrži svih osam amino-kiselina koje su potrebne za normalno funkcionisanje organizma. Ova žitarica pomaže kod varenja, ubrzava metabolizam, a kilograme topi. Kako je bogata vitaminima, jača imuni sistem, a zbog visokog sadržaja kalijuma, blagotvorno utiče na zdravlje srca.

Sadrži mnogo proteina, vitamina B, dijetalnih vlakana i minerala. Kinoa jelima daje pun ukus zato je zovu kulinarsko čudo, dostupna je u gotovo svim prodavnicama i svi mogu da je priušte.

kinoa.jpg
Shutterstock 
Kinoa je odlična za pripremi jela jer ima puno blagodetnih svojstavafoto: Shutterstock

Ako je dodate u povrće, osetićete punoću ukusa koja se može dobiti samo kuvanjem mesa. Pošto nema specifičan ukus, preporučuje se da se jelima koja sadrže kinou dodaju začini, ali i luk.

Kinoa rižoto sa pečurkama

Sastojci:

  • 1 šolja kuvane kinoe
  • 12 šampinjona, seckanih na listiće
  • 1 crvena paprika, seckana na kockice
  • 2 šake rendane šargarepe
  • 3 kašike peršunovog lišća, sitno seckanog
  • 1 manja glavica crvenog luka
  • 1 kašika susamovog ulja
  • so i biber po ukusu

Priprema: Prepolovite glavicu crvenog luka, a potom je isecite na polumesec. Odvojite sa strane nekoliko komada koje ćete kasnije poslužiti preko gotovog rižota. U šerpi zagrejte susamovo ulje, te propržite luk. Nakon jednog minuta, dodajte crvenu papriku i rendanu šargarepu, te dinstajte nekoliko minuta dok povrće ne omekša. Potom, u šerpu dodajte šampinjone i dinstajte oko 5 minuta. Tome dodajte kinou, peršunovo lišće, so i biber. Rižoto servirajte uz nekoliko komadića crvenog luka.

(Kurir.rs/M.J)

Bonus video:

Kurir teleivizija NEVIĐEN SKANDAL NA OLIMPIJADI ISPOD AJFELOVE KULE! Novinar Kurira: To što se DANAS desilo je NEUPOREDIVO GORE od otvaranja OI