DA LI SE JAJA KUVAJU U KLJUČALOJ ILI HLADNOJ VODI? Kuvari otkrili kako da sačuvate vreme i živce, ovako ćete ih LAKO OLJUŠTITI
Foto: Shutterstock

koristan trik

DA LI SE JAJA KUVAJU U KLJUČALOJ ILI HLADNOJ VODI? Kuvari otkrili kako da sačuvate vreme i živce, ovako ćete ih LAKO OLJUŠTITI

Žena -

Savršeno kuvana jaja umeju da budu pravi izazov. Postavlja se pitanje koliko dugo treba da se kuvaju, da li je bolje da to učinimo u toploj ili hladnoj vodi, a kad dođe vreme za ljuštenje nastaje pravi haos.

jaja, kuvana jaja, jaje
foto: Profimedia

Kuvari su složni u jednom, da jaja treba kuvati u toploj vodi, a proces ljuštenja olakšaće vam ako pažljivo razbijete ljusku jajeta. U nastavku vam otkrivamo korisne trikove kako skuvati jaja da se brže i lakše ljušte.

Kako se kuvaju jaja?

Jaja se kuvaju u toploj vodi, savetuju kuvari
Jaja se kuvaju u toploj vodi, savetuju kuvarifoto: Shutterstock

Kuvarica Džej Kenji Lopez-Alt, dobitnica nagrade The Food Lab preporučuje da jaja spustite u već ključalu vodu na 30 sekundi. Odmah zatim dodajte kockicu leda, kako bi smanjili temperaturu vode i sprečili jaje da pukne. Potom treba smanjiti temperaturu i kuvati jaja još 11 minuta.

Čuveni kuvari Nik Korbi (saosnivač Egg Shopa i autor knjige "Egg Shop") i Džejson Hua (holandski "chef de kitchen") iz Njujorka su složni u tome da jaja treba spustiti u šerpu s ključalom vodom.

smanjite temperaturu kad kuvate jaja
smanjite temperaturu kad kuvate jajafoto: Profimedia

Jednom kad ih spustite u vruću vodu, pustite ih da se kuvaju 10 do 11 minuta, u zavisnosti od veličine, savetuje kuvar Hua, a Korbi predlaže snižavanje temperature i kuvanje 8 minuta.

Trik za lakše ljuštenje

potrudite se da napravite mozaik od kore jaja
potrudite se da napravite mozaik od kore jajafoto: Printscreen/TikTok

Kad krenete u proces ljuštenja, nemojte jajetu razbiti ljusku samo na jednom mestu. Rolajte jaje po ravnoj površini kako bi ljuska popucala podjednako, a vaše jaje i pre samog ljuštenja izgledalo poput mozaika.

Probušite mesto gde je najčešće vazdušni džep (na dnu), i uronite jaje natrag u vodu kako bi se ljuska jednostavnije odvojila.

pomoći će vam i ako u vodu stavite so
pomoći će vam i ako u vodu stavite sofoto: Profimedia

Jaja nemojte ljuštiti dok su još vruća jer će se opna teže odvojiti i može vam stvarati poteškoće. Takođe, starija jaja se brže ljušte od svežih.

Takođe, još jedan trik savetuje da ubacite kašičicu soli u vodu u kojoj kuvate jaja.

(Kurir.rs/I.M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track