U današnjem vremenu kada je život znatno brži u odnosu na onaj pre nekoliko decenija i vekova, brzo pripremanje obroka često je nužnost, pa su supe iz kesica koje su gotove za 5 minuta postale vrlo popularne. Međutim, postavlja se pitanje koliko su one zdrave.

stockphotobowlofchickennoodlesoupheldincaucasianhispanichands3109540.jpg
Shutterstock 

Prepune soli

Dok su naše bake temeljno spremale pravu domaću supu, danas se više oslanjamo na jednostavne recepte koji nam štede vreme. Zato je supa iz kesice idealan izbor i kad smo bolesni. Supa iz kesice je popularna jer je brzo gotova i donekle ukusna, ali jedan tanjir može da sadrži 800 do 1000 mgnatrijuma, što može dovesti do natečenosti i zadržavanja tečnosti koja vrši veliki pritisak na telo.

Pored visoke koncentracije soli, problem su i rezanci od belog brašna. To znači da ovom supom unosite dosta ugljenih hidrata, ali najveći problem su ozloglašene transmasti, odnosno hidrogenizovane biljne masti i pojačivači ukusa.

supa.jpg
Profimedia 

Supa iz kesice prolazi kroz nekoliko hemijskih procesa da bi zadržala ukus i testuru. U tom procesu se gubi nutritivna vrednost, a dodaju se masti i šećeri. Procesirana hrana se najčešće dovodi u vezu sa bolestima srca i visokim pritiskom.

Za razliku čestog konzumiranja, koje je može biti štetno, umereno konzumiranje nije opasno, pa se ove supe čak preporučuju osobama sa prehladom, povišenom telesnom temperaturom, dijarejom i povraćanjem pošto predstavljaju dobre izvore tečnosti kojima se nadoknađuju izgubljeni elektroliti. Međutim, uvek je bolje jesti domaću supu bogatu svežim povrćem i probranim mesom.

stockphotosickyoungwomaneatingsouptocureflucloseup1537447109.jpg
Shutterstock 

Hrana s visokom koncentracijom šećera, masnoće i soli ubrzava starenje jer oštećuje ćelije i stresna je za organizam, a pošto je uzrok brzog fizičkog starenja, podstiče i upalne procese u telu.

Žene u većoj opasnost od metaboličkog sindroma

Jedno istraživanje je otkrilo da žene koje konzumiraju veće količine supa iz kesica imaju veći rizik od metaboličkog sindroma u odnosu na one koje ih jedu retko.

Metabolički sindrom je „novo“ oboljenje čiji je osnovni simptom gojaznost u predelu stomaka. Za dijagnozu je neophodno merenje obima struka dopunjeno biološkim analizama. Preveliki obim struka, zajedno sa određenim anomalijama krvi, povećava opasnost od dijabetesa ili infarkta.

zena-sa-masnocom-na-stomaku-i-oko-sturka-shutterstock-1648368352.jpg
Shutterstock 

Takođe, iznenađuje činjenica da mnogo natrijuma ima u sosevima, marinadama, žitnim pahuljicama, vegetarijanskim burgerima, smrznutom povrću i pilećim prsima.

Među namirnice koje podstiču starenje spadaju pica, supa iz kesice, kolači, a hrana koja podmlađuje obuhvata voće,povrće, mleko, orašaste plodove i ribu.

(Kurir.rs/M.F.)

Bonus video:

kurir televizija 6 ZLATNIH PRAVILA ZA DOBRU LINIJU I ZDRAVLJE! Nutricionistkinja: Mleko može izazvati visok krvni pritisak,a supa je veoma važna!