U današnje vreme postoji na desetine vrsta sokova različitih marki i proizvođača. Međutim, ljudi se sve više vraćaju domaćim sokovima koje smo svi nekada pili kod naših baka.

Jedan od popularnijih je sok od aronije. Može se praviti bez konzervansa, ali je važno znati da mu je tada kraći rok trajanja.

Sastojci:

  • 1 kg očišćenih bobica aronije
  • 3 l vode
  • 1 limun
  • 600 g kristal šećer
  • 1 kesica (10 g) limuntusa

Priprema:

Aroniju očistite od petelji i listova. Bobice aronije operite i propasirajte ako imate pasirku. Blago pasiranu aroniju staviti u veću šerpu, dodati vodu i opran i isečen limun. Kuvajte na srednjoj temperaturi 45 minuta. Zatim dodajte šećer i jednu kesicu limuntusa od 10 g te kuvati još 45 minuta na srednjoj temperaturi. Dok se sok kuva pripremite staklene boce u koje će te staviti sok od aronije, operite ih i stavite u rernu na 100 stepeni oko 15 minuta da se osuše i ugreju. Rernu isključite, a flaše neka ostanu na toplom dok sok ne bude gotov.

Gotov sok procedite i ulijte u staklene boce i odmah zatvorite. Odložite ih tek kad se sok potpuno ohladi. Zamrznuta aronija ne gubi na kvalitetu te se uvek od nje mogu praviti sirupi i sokovi samo je treba dan ranije odnosno preko noći pustiti da se na sobnoj temperaturi polagano odledi.

(Kurir.rs/M.J)

Bonus video:

kurir televizija OVO JE RECEPT ZA PRAVE SREMAČKE SALČIĆE! Posebnu slast im daje NEOBIČAN SASTOJAK po kome su ovi kolačići dobili ime