Kada se pomenu krofne, svi još uvek pamtitmo one sočne grudvice koje su pravile naše bake. Miris krofni uvek nas vraća u detinjstvo. Možete ih i sami jednostavno napraviti bez prženja u ulju.

Sastojci:

  • 1 kesica suvog kvasca
  • 700-900 grama brašna
  • 4 jajeta
  • 300 mililitara jogurta
  • 200 mililitara vode
  • 150 grama šećera
  • 100 grama šećera za posipanje
  • cimet po ukusu
  • 150 grama margarina (ostavite jednu kašiku sa strane)
profimedia0538815303.jpg
Profimedia 
Domaće krofne iz rernefoto: Profimedia

Priprema:

U mlakoj vodi razmutite suvi kvasac sa kašikom šećera, pa pospite brašnom, pokrijte i ostavite da nadođe. Posle pet do deset minuta, sipajte brašno, jaja i jogurt, otopljen margarin i šećer, pa varjačom sve dobro sjedinite i ostavite da odstoji pola sata do sat.

Potom prebacite na pobrašnjenu površinu, dobro premesite, pa razvucite testo na debljinu od oko jednog do jednog i po centimetra.

Vadite čašom krofne i ređajte ih u pleh koji je prethodno premazan margarinom ili obložen pek-papirom. Ne približavajte krofne previše jednu drugoj jer će porasti u rerni, pa bi mogle da se zalepe.

Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Čim bude gotovo, premažite otopljenim margarinom (iz jedne kašike koju ste odvojili sa strane na početku pripreme), pa pospite šećerom i cimetom.

(Kurir.rs/Glossy/M.J)

Bonus video:

kurir televizija MAJSTOR ZA GULAŠ OTKRIO SAVRŠEN RECEPT: Stvar je u krčkanju, da sve bude prirodno, ali i u još jednom VAŽNOM SASTOJKU!