Crte na noktima mogu biti više od estetskog problema, one mogu ukazivati na važne zdravstvene signale koje ne bi trebali ignorisati.

Ako često imate nalakirane nokte, možda nećete primetiti promene na noktima, ali potrebno ih je s vremena na vreme detaljnije pogledati i proveriti kakvo je stanje. Iako su često bezopasne, pojave poput mrlja, linija ili neobične boje mogu upućivati na to da nešto nije u redu s vašim telom.

Zdravi nokti su glatki, blago zakrivljeni, čvrsti i ravne teksture, a sastavljeni su uglavnom od belančevine keratina. Iako se keratin nalazi u koži i kosi, nokti sadržavaju manje vode, zbog čega su tvrđi.

profimedia05286614161.jpg
Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia 
Tekstura noktiju može govoriti o vašem zdravljufoto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Izbočine na noktima na rukama ili nogama mogu biti znak trenutne ili prošle bolesti. Mogu se pojaviti i ako imate nedostatak hranjivih tvari. Lekar vam može pomoći da odredite zašto imate to na noktima.

Izbočine na noktima su vidljive linije ili udubljenja na noktima na rukama ili nogama. Linije na noktu mogu biti vertikalne ili horizontalne te mogu biti znak zdravstvenog stanja ili prethodne povrede nokta. U nekim slučajevima su bezopasne.

Neki od uzoraka mogu biti normalno starenje, stanje kože i bolest štitne žlezde. Horizontalne crte na noktima ili udubljenja obično su posledica stanja koje se zove Beauove linije. Ova udubljenja mogu se pojaviti kada nešto prekine rast vašeg nokta.

Bele crte na noktima su uobičajeno stanje i generalno su bezopasne. Često se pojavljuju nakon udaranja ili grickanja noktiju, ali mogu imati druge uzroke, uključujući gljivice, alergije i određene lekove.

profimedia0295986234.jpg
Profimedia 
Promene na noktima mogu ukazivati na stanja u organizmufoto: Profimedia

Kako se leče crte na noktima?

Lečenje uzroka obično može poboljšati izgled vaših noktiju i omogućiti zdravim noktima da izrastu. Na primer, lekovi za bolesti štitne žlezde često poboljšavaju ili rešavaju povezane probleme s noktima. Uzimanje dodataka gvožđa ili cinka može pomoći ako imate nedostatak. Međutim, potrebno je nekoliko meseci da vam nokti izrastu i potrebno je vreme da vidite promenu na noktima. Ako imate Beauove linije od prethodne bolesti, linije bi trebale postupno rasti.

Svakodnevno nanesite hidratantnu kremu na nokte i zanoktice kako biste ublažili suvu kožu ili ekcem.

Pre spavanja ruke namažite kremom za kožu i navucite tanke pamučne rukavice za spavanje. Takođe, možete namazati stopala kremom i obuti pamučne čarape.

Ako imate dijabetes ili neuropatiju, razgovarajte sa svojim lekarom o nezi stopala.

(Kurir.rs/Net/M.J)

Bonus video:

kurir televizija UPLAŠILA SAM SE KAD SU POVUKLI PROGESTERON DEPO! Bivša korisnica zabrinuta, Doktor objasio GLAVNI RAZLOG ukidanje leka