Punjene paprike su mnogima jedno od omiljenih domaćih jela. Lako i brzo se prave, a mogu se jesti i hladne i tople. Paprike zapečene u rerni su posebna slast za gurmane. Evo kako da ih napravite.

Sastojci:

  • 12 srednjih paprika babura
  • 1 krompir
  • Za nadev:
  • 500 g mlevenog mesa
  • 1/2 šolje pirinča
  • 1 glavica crvenog luka
  • 5-6 čena belog luka
  • 1 šargarepa
  • 1 kašičica mlevene paprike
  • 1 kašičica suvog biljnog začina
  • 1 dl ulja
  • malo soli
  • po želji biber
paprika-shutterstock.jpg
Foto: Shutterstock

Za preliv:

  • 300 ml soka od paradajza
  • 300 ml tople vode

Priprema:

Paprike očistiti izvaditi im drške, oprati i ostaviti da se osuše. Crveni luk i šargarepu sitno iseckati te izdinstati na ulju. Potom dodati mleveno meso i dinstati dok ne porumeni. Meso iscediti iz ulja i dodati mu pirinač, sitno iseckan beli luk i začine. Dobro izmešati i puniti paprike, ne baš do vrha pošto se pirinač kasnije raširi pa da paprike ne bi pucale.

Krompir iseći na tanke kolutiće i sa njim zatvarati paprike kako pri pečenju meso ne bi ispadalo.

U tepsiju staviti ulje koje je ostalo od dinstanog mesa (po potrebi dodati još), a zatim dodati pomešan sok od paradajza i vodu. Paprike poređati u tepsiju i peći sat i 15 minuta na temperaturi od 200 stepeni.

(Kurir.rs/Recepti/M.J)

Bonus video:

08:53
KOLIKO SU OPASNA GAZIRANA PIĆA? Nutricionista: Do 2030. svako drugo dete će biti GOJAZNO! Kisela voda takođe RIZIČNA? EVO I ZAŠTO Izvor: Kurir televizija