Cezar salata spada u takozvane obrok salate i Srbi je obožavaju. Često je jedu oni koji su na dijeti verujući da je niskokalorična.

Istorijski podaci ukazuju na to da je 1924. godine Cezar Cardini iz Tihuane u Meksiku osmislio originalni recept za Cezar salatu. Ovaj italijanski imigrant bio je ugostitelj, i Cezar salatu napravio je sasvim slučajno iskoristivši za to ostatke raznih namirnica koje je pronašao u kuhinji svog restorana.

Za pripremu svetski popularne Cezar salate najčešće se koriste krutoni, zelena salata, beli luk, jaja, pileće belo meso, crni biber i maslinovo ulje.

Koliko kalorija ima Cezar salata?

Nutritivna vrednost Cezar salate na količinu od 100 g ima 156 kalorija. Cezar salata smatra se kaloričnom hranom, najviše zbog preliva koji se u nju dodaje.

Sadržaj kalorija u ovoj salati može se smanjiti tako što će se koristiti manje preliva ili ulja u prelivu.

Upotreba prženih, pohovanih pilećih traka umesto piletine sa žara i podmazivanje hleba pre pravljenja krutona takođe mogu da povećaju sadržaj kalorija u Cezar salati.

Visok sadržaj proteina jedna je od glavnih odlika konzumiranja Cezar salate. Porcija od 100 g Cezar salate sadrži 7,78 g proteina.

(Kurir.rs/onefit./M.J)

Bonus video:

Kurir televizija "VELIKE VRUĆINE ŠTETE SRCE, PROBLEM SVE ČEŠĆI KOD MLAĐIH OD 40" Blažić detaljno: Na ove načine toplote prave poteškoće organizmu