Kraj avgusta je pravo vreme da se podsetimo bakinih recepata za zimnicu u kojoj je uživala cela porodica. Jedna od omiljenih slatkih đagonija svima je pekmez od šljiva. Može se koristiti kao namaz ili dodatak kolačima. Evo kako da napravite pekmez od šljiva iz rerne.

Sastojci:

  • na 1 kg šljiva
  • šećer po želji a može i dijetalno, bez šećera
  • prstohvat soli
  • po želji cimet, rum

Priprema:

Šljive dobro oprati, ocediti i prosušiti u krpi ili papirnom ubrusu. Ne treba da budu pretvrde ali ni premeke.

Nožem ih otvarati po sredini, uzduž, /one imaju tačno označenu liniju na sebi/, izvaditi košticu i stavljati šljive u tepsiju ili pleh u čemu će se peći. Ništa ih ne seckati, nema potrebe.

Posuti ih prstohvatom soli, to se radi da bi otpustile svoje sokove i tako ih staviti u zagrejanu rernu na 200 stepeni. Peći sat vremena, povremeno možete promešati, a ako želite da dodate šećer, dodajte ga negde na polovini kuvanja i dobro promešajte. Kada je pekmez gotov, sipajte tako vreo u tegle, koje ste malo zagrejali u rerni, dobro zatvorite i okrenite ih na poklopce 5 min. a onda ih normalno okrenite i ohladite pekmez.

(Kurir.rs/Coolinarika/M.J)

Bonus video:

01:59
"NAJBOLJE JE JESTI HRANU SA NAŠIH PROSTORA" Nutricionista tvrdi da domaća hrana deluje blagotvornije na organizam iz OVOG RAZLOGA! Izvor: Kurir teleivizija