Tiramisu je čuveni italijanski desert napravljen od piškota i kafe. Zbog neponovljivog ukusa lako je osvojio ceo svet. Ukoliko želite da zasladite dan upravo ovim kolačem, a niste mnogo vešti u pripremanju, isprobajte recept za početnike. Potrebno vam je samo nekoliko minuta za pripremu.

Sastojci:

  • 5 kašičica instant kafe250 g tople vode
  • 4 kašike ruma ili razblaženog ekstrakta
  • 500 g slatke pavlake ili šlaga iz kesice
  • 250 g šećera u prahu
  • 600 g kisele pavlake
  • 315 g piškota (oko 40 komada)
  • kakao u prahu za dekoraciju
profimedia0628961773.jpg
Profimedia 
Tiramisufoto: Profimedia

Priprema:

U manju posudu dodajte kašičicu instant kafe, dodajte 2 kašike tople vode. Promešajte da se zrnca otope. U drugu, veću posudu stavite preostale 4 kašičice instant kafe, ulijte 250 g vode, i takođe promešajte.

U veliku posudu, koja će vam služiti za namakanje piškota, dodajte 2 kašike ruma i promešajte. U veliku plastičnu posudu ulijte slatku pavlaku ili šlag iz kesice. Umutite mikserom da se zgusne. Dodajte šećer u prahu i nastavite da mešate mikserom na jačoj brzini dok ne dobijete šlag. Dodajte kiselu pavlaku i kratko ga umešajte mikserom. U krem dodajte otopljenu smesu kafe i vode (iz manje činije) i 2 kašike ruma. Ponovo kratko izmiksujte da se sve sjedini. Namočite svaku piškotu u rastvor vode, ruma i kafe koju ste prethodno pripremili i složite ih u posudu za kolače. Rasporedite ih tako da prekriju dno posude. Nanesite polovinu krema na piškote, ravnomerno je rasporedite i zagladite.

Ponovite postupak s piškotama. Umočite svaku u rastvor s kafom i rumom i poređajte ih tako da prekrijete svaki deo krema. Premažite piškote ostatkom krema i poravnajte. Ostavite tiramisu u frižideru najmanje šest sati, da se stegne. Pre služenja celu poslasticu pospite kakaom u prahu.

(Kurir.rs/Grazia/M.J)

Bonus video:

Kurir teleivizija "NAJBOLJE JE JESTI HRANU SA NAŠIH PROSTORA" Nutricionista tvrdi da domaća hrana deluje blagotvornije na organizam iz OVOG RAZLOGA!