KAKO DA BANANE BUDU SVEŽE I DO DVE NEDELJE: Kuvarica otkriva genijalan trik, a ne košta vas ništa!
Banana je jedna od najpopularnijih vrsta voća u svetu. Sadrži esencijalne hranjive sastojke koji su dobra preventiva i zaštita za naš organizam. Banane su bogate mineralom kalijuma.
Kalijum pomaže u održavanju nivoa tečnosti u telu i reguliše kretanje hranljivih materija i otpadnih proizvoda u ćelijama i izvan njih.
One su veoma često konzumirano voće jer su pogodne da se jedu sirove, koriste za razne šejkove ili kolače. Međutim, banane veoma brzo gube na svežini čak i kada stoje u frižideru. Kako ne biste morali da voće bacate, koristie se jednostavnim trikom.
Kuvarica Brenda Anderson podelila je način kako to sprečiti. Voće je potrebno staviti u frižider jer se tako izbacuje iz zone etilena i najbolje ga se održava svežim.
"Mislila sam da zvuči pomalo ludo, ali sam pokušala. Prijateljica mi je rekla da stavim banane u smeđu papirnatu vrećicu za namirnice, čvrsto je zatvorim i stavim je u posudu za pečenje te u frižider. Objasnila mi je da kora pocrniti, ali banane će imati dobar ukus", objasnila ja Anderson.
Inače je zabluda da se žuto voće ne sme čuvati u frižideru, a zabluda verojatno dolazi od toga što kora pocrni zbog niske temperature što većina ljudi smatra kao kvarenje banane. No, ako se banana u frižider stavi na vrhuncu zrelosti, to će sprečiti dalje sazrevanje. Voće unutar kore ostaće sveže i bit će dobro za jelo nedeljama.
"Nakon dve i po nedelje u posudi za pečenje u frižideru izvadila sam svoje banane da ih probam. Stvarno sam željela isprobati ovu metodu", zaključila je Anderson.
(Kurir.rs/Večernji/M.J)
Bonus video:
U TOKU JE SASTANAK VRHA SNS U ZGRADI PREDSEDNIŠTVA: Prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić