Tokom letnjih dana češće se na trpezama nalazi riba. Ova namirnica bogata je brojnim vitaminima i mineralima te nutricionisti preporučuju da se jede makar dva puta nedeljno.

U dane posta češće se priprema, a za sve gurmane leto ne može da prođe bez dobre riblje čorbe. Međutim, pre nego što pripremimo omiljeno jelo od ribe, važno je da proverimo da li je riba sveža.

pecene-sardine-shutterstock-656469604.jpg
Shutterstock 

Postoji nekoliko caka uz pomoću kojih se može proveriti svežina ove namirnice:

  • Prvi korak pri kupovini ribe je da ispitate njenu kožu. Ukoliko je ona svetle boje, a krljušt se presijava, to je pouzdan znak da se radi o svežoj ribi. Što se površina manje sjaji, to je znak da je manje sveža. Od one koja se uopšte ne presijava, bežite kao đavo od krsta, jer je to siguran pokazatelj da je riba izdahnula možda i pre nekoliko dana i da joj nije mesto na vašem tanjiru.
  • Kada dotaknete ribu, njeno meso treba da bude čvrsto, tako da na njemu ne ostaju udubljenja prilikom dodira.
  • Oči ribe takođe otkrivau njenu svežinu – ukoliko su sive i mutne, znači da stoji već neko vreme i da je izgubila svoju svežinu.
  • Miris ribe je specifičan, ali ako imate dobar njuh, i po njemu možete odrediti kada je riba izvađena iz vode. Ako osetite da odiše kiselkastim zadahom, to je siguran znak da riba nije sveža.
sveza-riba-shutterstock-504137686.jpg
Shutterstock 

Iako svaki od ovih načina pokazuje da li je riba friška li ne, najsigurniji ćete biti ako sve ispunjava sve ove uslove. Dakle, sveža riba ima svetlu kožu koja se presijava, bistre oči, čvrsto meso i ne miriše na kiselkasto.

(Kurir.rs/M.J)

Bonus video:

01:03
VOLITE LI JAPANSKU KUHINJU? MAJKA I SNAJKA SPREMALE EGZOTIČNA JELA: Riba na terijaki način i povrće u tempuri samo za sina Miloša Izvor: Kurir TV