Išla sam u WC 30 puta dnevno, izgubila 38 kg, a onda sam videla krv u stolici: Kad sam saznala dijagnozu, tek onda je krenuo pakao
Smšrala je 38 kilograma i ušla u WX 30 puta na dan, Foto: printscreen/instagram/matilda.crome

ispovest

Išla sam u WC 30 puta dnevno, izgubila 38 kg, a onda sam videla krv u stolici: Kad sam saznala dijagnozu, tek onda je krenuo pakao

Žena -

Matilda Krom saznala je da boluje od Kronove bolesti, nakon što se obratila lekaru zbog učestalog nadimanja, praćenog gasovima. Imala je 14 godina.

Problem sa nadimanjem je počeo na odmoru u Italiji, pa je bilo lako pretpostaviti da je razlog tome bila tradicionalna kuhinja, međutim nije bilo tako.

Kako su se njene tegobe nastavile i nakon što se vratila kući, otišla je na pregled da bi utvrdila šta je u pitanju, a lekari su konstatovali da je u pitanju menstrualni bol ili sindrom iritabilnog creva, navodi The Sun.

Jednog dana je pronašla krv u stolici i zgrozila se. Onda se zabrinula da je u pitanju nešto mnogo ozbiljnije. Vremenom se njeno zdravlje toliko pogoršalo da je ispite polagala iz kreveta u svom domu u Mančesteru, dok je profesor sedeo pored nje.

Njen pakao je trajao dugo. Matilda je smršala 38 kilograma i zamalo umrla od sepse, koju je dobila kao reakciju na infekciju. Lekovi su joj pomogli da se oporavi i čim je bila zdrava počela je da se penje.

Tako je u oktobru 2023. Matilda priuštila kombi i otišla da se penje. Putovala je u Španiju i Maroko, a kući se vratila u februaru 2024. U februaru je Matilda bila podvrgnuta operaciji uklanjanja debelog creva i ponovnog spajanja tankog creva na rektum, a nada se da će se uskroro otisnuti u nove avanture.

- Išla sam u toalet i do 30 puta dnevno. Kada sam videla krv u stolici, pomislila sam da imam rak i da ću umreti.

Stalno su mi govorili da je sve u mojoj glavi. Kada sam konačno dobila dijagnozu plakala sam od olakšanja, otkrila sam penjanje i mogu sa sigurnošću da kažem da mi je to umnogome pomoglo u oporavku - rekla je.

Šta je Kronova bolest?

Kronova bolest se na svetskom nivou javlja u 0.1 do 16 slučajeva na 100.000 stanovnika. Reč je o nespecifičnom zapaljenskom oboljenju digestivnog trakta. Ova bolest može da zahvati bilo koji deo digestivnog sistema, od usta do anusa, ali u većini slučajeva je to deo tankog creva i debelo crevo.

Neki od simptoma Kronove bolesti su nadimanje i dijareja
Neki od simptoma Kronove bolesti su nadimanje i dijarejafoto: Shutterstock

Ozbiljnost Kronove bolesti varira od blagog stanja do ozbiljnih komplikacija, a intenzitet samih simptoma takođe može varirati tokom vremena. Simptomi se obično razvijaju postepeno, ali nekada se mogu javiti naglo i iznenada. Takođe, moguće su i remisije, odnosno periodi kada simptoma Kronove bolesti nema.

Neki od simptoma su: dijareja, krv u stolici, bol oko anusa, afte u ustima, umor, visoka temperatura.

(Kurir.rs/I.M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track