Koja je tajna domaćeg makedonskog ajvara: Ove dodatke nikada ne stavljaju zbog toga ima specifičan ukus
Foto: RINA

kažu da je najbolji

Koja je tajna domaćeg makedonskog ajvara: Ove dodatke nikada ne stavljaju zbog toga ima specifičan ukus

Žena -

Kraj avgusta je pravo vreme za spremanje zimnice. Ono što je u Srbiji neizostavno na trpezi tokom hladnih dana svakako jeste ajvar.

Domaćice sa Balkana se kunu da najbolju recepturu imaju Makedonci. Njihov domaći ajvar mnogima je prirastao za srce i stomak. Ono u čemu se razilkuje od ostalih jeste u sastojcima za pripremu. Naime, u makedonskom ajvaru nema nijednog povrća sem crvene paprike.

Evo kako da ga i vi napravite i začinite hladne dane.

Paprike je važno da dobro ispečete
Paprike je važno da dobro ispečetefoto: Kurir televizija

Sastojci:

  • 5kg paprika
  • 250ml ulja
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika sirćeta
  • 1 kašika vinobrana ili konzervansa

Priprema:

Paprike dobro operite,obrisite i stavite ih da se peku.Dobro ih opecite sa svih strana i stavljajte ih u najlonske kese da bi ste ih lakšhe ogulilu.Kad ste završili sa pečenjem oljuštite paprike i dobro očistite semenke.Stavite ih da vam se ocede preko noći.

Naredni dan paprike sameljete u mašini za mlevenje ( može ona za meso).Kad ste završili sa mlevenjem paprika,nauljite malo šerpu i stavite paprike u šerpu za prženje. Šerpu sa paprikama stavite na vatru i mešajte,istovremeno stavite i ulje da vam se dobro zagreje.Dok se ulje greje vi mešajte paprike u šerpi na srednoj, ne na jakoj vatri,to traje 20tak minuta.Onda sipajte zagrejano ulje na paprike i sve vreme mešajte na srednoj vatri .Ajvar treba pržiti 2 do 3 sata od prvog ključa.

Ajvar je gotov tada kada prđete kašikom po sredini vidi se dobro dno šerpe. Pola sata pre kraj prženja stavite tegle u rernu na 100C .Pred sam kraj prženja dodajte so,šećer i sirćei vruć ajvar sipajte u vruće tegle. Zatvorite dobro tegle sa čistim poklopcima i vratite u rernu na 75C još sat vremena. Ostavite tegle u zatvorenu rernu dok se sasvim ne ohlade.

(Kurir.rs/M.J)

Bonus video:

06:29

Zimnica u Kini i Srbiji-- zimski ritual za večnu nostalgiju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track