Koja je tajna domaćeg makedonskog ajvara: Ove dodatke nikada ne stavljaju zbog toga ima specifičan ukus
Kraj avgusta je pravo vreme za spremanje zimnice. Ono što je u Srbiji neizostavno na trpezi tokom hladnih dana svakako jeste ajvar.
Domaćice sa Balkana se kunu da najbolju recepturu imaju Makedonci. Njihov domaći ajvar mnogima je prirastao za srce i stomak. Ono u čemu se razilkuje od ostalih jeste u sastojcima za pripremu. Naime, u makedonskom ajvaru nema nijednog povrća sem crvene paprike.
Evo kako da ga i vi napravite i začinite hladne dane.
Sastojci:
- 5kg paprika
- 250ml ulja
- 1 kašika soli
- 1 kašika sirćeta
- 1 kašika vinobrana ili konzervansa
Priprema:
Paprike dobro operite,obrisite i stavite ih da se peku.Dobro ih opecite sa svih strana i stavljajte ih u najlonske kese da bi ste ih lakšhe ogulilu.Kad ste završili sa pečenjem oljuštite paprike i dobro očistite semenke.Stavite ih da vam se ocede preko noći.
Naredni dan paprike sameljete u mašini za mlevenje ( može ona za meso).Kad ste završili sa mlevenjem paprika,nauljite malo šerpu i stavite paprike u šerpu za prženje. Šerpu sa paprikama stavite na vatru i mešajte,istovremeno stavite i ulje da vam se dobro zagreje.Dok se ulje greje vi mešajte paprike u šerpi na srednoj, ne na jakoj vatri,to traje 20tak minuta.Onda sipajte zagrejano ulje na paprike i sve vreme mešajte na srednoj vatri .Ajvar treba pržiti 2 do 3 sata od prvog ključa.
Ajvar je gotov tada kada prđete kašikom po sredini vidi se dobro dno šerpe. Pola sata pre kraj prženja stavite tegle u rernu na 100C .Pred sam kraj prženja dodajte so,šećer i sirćei vruć ajvar sipajte u vruće tegle. Zatvorite dobro tegle sa čistim poklopcima i vratite u rernu na 75C još sat vremena. Ostavite tegle u zatvorenu rernu dok se sasvim ne ohlade.
(Kurir.rs/M.J)
Bonus video:
"SRBIJU I NJEN RAZVOJ NE SMEMO DA ZAUSTAVIMO" Oglasio se Vučić i poslao snažnu poruku: "Daću sve od sebe u naredne dve godine..." (VIDEO)