Srbi su poznati kao veliki domaćini, te se za svaki povod prave svečani ručkovi i rado se pozivaju gosti u kuću. Za razliku od drugih naroda, ručak makar bio i bez povoda, mora imati predjelo, glavno jelo i dezert.

Ukoliko spadate u one domaćine koji vole da im stolovi i hrana budu lepo dekorisani, postoji nekoliko jednostavnih trikova koji će vas oduševiti. S obzirom na to da uskoro kreće i velika sezona krsnih slava, ovo će vam posebno koristiti.

Kako servirati predjelo?

  • Daska za meze je veoma efektan i koristan detalj. Kako se ne biste birali posebne tanjire ili ih uparivali sa ostatkom tanjira i činija na stolu, one su pravo rešenje i veoma praktično. Isecite suhomesnate prozivode, kačkavalj, možete dodati i neke krekere ili masline. Poređajte u kružne oblike po daski i videćete oduševljenje svojih gostiju kada sednu za sto.

  • Čamčići od francuskog hleba. Isetite francuski hleb ili baget na kriške i poređajte u krug na tacnu ili oval. Stavite na njih po malo majoneza, nekog suhomesnatog prozivoda, čeri paradajz. Napravite pun krug. Sledeći red neka bude naseckan kačkavalj, a potom od ostalog suhomesnatog napravite ružu koju možete jednostavno spojiti čačkalicom.

  • Šarenilo. Ako ste od onih koji vole da se sto šareni od raznovrsnosti namirnica i jela, onda je za vas idealno rešenje rolat. Možete napraviti nekoliko rolata u različitim bojama. Oni se lako prave, lako se seku a svi ih vole. Poigrajte se namirnicama, uglavnom gledajte da imaju raznovrsnu bazu. Rolate secite na deblje šnite i ređajte na tacnu. Možete im dodati i voće poput grožđa koje se odlično uklapa uz slanište ili masline.

(Kurir.rs/M.J)

Bonus video:

Kurir televizija ZASLADITE SE SLANINOM! Srbin Vlada napravio "slatko od slanine": Za Kurir TV otkrio NAJČUDNIJI RECEPT za koji ste IKADA ČULI