Jaja su jedna od osnovnih namirnica i svakodnevno se koriste u kuhinji. Od njih se mogu pripremati predjela, jela ili dezerti. Međutim, većina nas je razbijanjem jaja na pogrešan način pravila veliku grešku i rizik za zdravlje.

Stručnjaci upozoravaju da je razbijanje jajeta na ivici činije ili šerpe rizično i da postoji sigurniji način.

55933709-369322483916150-720088637684842496-n-1.jpg
Profimedia 

Kada se jaje razbija na oštrim površinama ili nožem, može se dogoditi da delovi ljuske upadnu unutra, što povećava rizik od unošenja bakterija. Ovo je posebno opasno kod jaja koja se pripremaju "na oko" ili mekano umešana jer se ne kuvaju dovoljno dugo da bi se sve bakterije uništile.

Da biste sigurno razbili jaje, preporučuje se da ga udarite jednom čvrstom rukom o ravnu, čvrstu površinu, poput kuhinjske radne ploče.

"Jedan čvrst udarac i jaje će se razbiti, lako otvoriti, a žumanac i belanac će ispasti napolje, sve to dok izbegavate da se ljuska rasprši u milion delova, da delovi ljuske završe u jajetu, da se žumance razbije ili da se bakterije s spoljašnjeg dela ljuske unesu u žumance ili belance", objasnio je stručnjak za The Kitchen.

(Kurir/M.J)

Bonus video:

00:27
"NAPOLEON BI OVO SMAZAO NA KECA!" Majka i snajka sjajno spremili OMILJENO JELO francuskog vojskovođe! PREKOSUTRA SUPERFINALE Izvor: kurir televizija