Gurabije su starinski kolači koji se ponovo vraćaju na trpeze. Za to je zaslužan njihov aromatični miris koji mami uvek na zalogaj više, a ukus keksa koji se topi u ustima čini da decenijama budu nezaboravna poslastica. Evo kako da napravite gurabije sa orasima koje ćete obožavati.

Sastojci:

Za testo

  • 900 g brašna
  • 300 g šećera
  • 2 kašike mleka
  • 3 komada jaja
  • 1 komad žumanca
  • 1 ravna kašika sode bikarbone
  • 200 g svinjske masti
stockphotoisolatedredjamcookies119004835.jpg
Shutterstock 

Za premazivanje i posipanje

  • 1 komad belanca
  • 1 kašika oraha
  • 2 kašike šećera

Priprema:

Ručnom žicom za mućenje razmutiti svinjsku mast i 100 g brašna. U dublju posudu usuti preostalo brašno (800 g), dodati razmućenu mast sa brašnom, umešati šećer, mleko, sodu bikarbonu. Dodati jaja, žumance i zamesiti testo.

Testo odmah rastanjiti oklagijom i okruglom modlom ili čašom vaditi gurabije. Ređati ih u pleh obložen pek-papirom.

Ručnom žicom za mućenje umutiti belance i na svaku gurabiju staviti po kašičicu. Posuti seckanim orasima pomešanim sa šećerom.

Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15 minuta. Gotove gurabije izvaditi iz rerne, ostaviti ih da se prohlade, servirati i poslužiti.

(Kurir.rs/Bonapeti/M.J)

Bonus video:

02:43
MAJSTOR ZA GULAŠ OTKRIO SAVRŠEN RECEPT: Stvar je u krčkanju, da sve bude prirodno, ali i u još jednom VAŽNOM SASTOJKU! Izvor: kurir televizija