Nepravedno zapostavljeni kolači koje obožava ceo Balkan: Gurabije sa orasima tope se u ustima, evo kako da ih napravite
Gurabije su starinski kolači koji se ponovo vraćaju na trpeze. Za to je zaslužan njihov aromatični miris koji mami uvek na zalogaj više, a ukus keksa koji se topi u ustima čini da decenijama budu nezaboravna poslastica. Evo kako da napravite gurabije sa orasima koje ćete obožavati.
Sastojci:
Za testo
- 900 g brašna
- 300 g šećera
- 2 kašike mleka
- 3 komada jaja
- 1 komad žumanca
- 1 ravna kašika sode bikarbone
- 200 g svinjske masti
Za premazivanje i posipanje
- 1 komad belanca
- 1 kašika oraha
- 2 kašike šećera
Priprema:
Ručnom žicom za mućenje razmutiti svinjsku mast i 100 g brašna. U dublju posudu usuti preostalo brašno (800 g), dodati razmućenu mast sa brašnom, umešati šećer, mleko, sodu bikarbonu. Dodati jaja, žumance i zamesiti testo.
Testo odmah rastanjiti oklagijom i okruglom modlom ili čašom vaditi gurabije. Ređati ih u pleh obložen pek-papirom.
Ručnom žicom za mućenje umutiti belance i na svaku gurabiju staviti po kašičicu. Posuti seckanim orasima pomešanim sa šećerom.
Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15 minuta. Gotove gurabije izvaditi iz rerne, ostaviti ih da se prohlade, servirati i poslužiti.
Bonus video:
NIMALO SE NISMO UPLAŠILI SILEDŽIJA, NE DAMO IM SRBIJU! Vučić se obratio građanima: Srbiju im nećemo dati nizašta na svetu, jer Srbiju volimo više od svega