Domaće vanilice su generacijama omiljen kolač jer budi uspomene na detinjstvo. Njihov sočan ukus, a još lepši miris dobitna su kombinacija koja je osvojila mnoga srca.

Ova poslastica se jednostavno pravi, te je pogodna i za kuvare početnike. Prema starinskom receptu u smesu se stavlja mast koja vanilicama daje poseban šmek.

stockphototraditionalserbianhomemadevanillacookieswithjamvanilicepntheplatewithcupofcoffein1676943703.jpg
Shutterstock 
Vanilice koje se topa u ustimafoto: Shutterstock

Sastojci:

  • 200gr masti
  • 1 jaje
  • 1 žumance
  • 500gr brašna
  • 5 kašika šećera
  • sok od 1 limuna
  • 2 kesice vanil šećera

Priprema:

Zagrejte rernu na 180C. Mast penasto umutiti, a zatim dodati žumance i 1 celo jaje, šećer i sok od jednog limuna. Sad dodati brašno, zamesiti testo i razvući koru 1/2 cm debelu. Od testa čašicom vadite vanilice i ređajte u nepodmazan pleh. Pecite, ali tako da ih ne prepecete, već da budu bledo pečene. Lepe se dve po dve pekmezom od sipuraka, pa svaku provaljajte kroz šećer u prahu u koji ste dodali 2 kesice vanil šećera.

(Kurir/coolinarika/M.J)

Bonus video:

Kurir televizija ZASLADITE SE SLANINOM! Srbin Vlada napravio "slatko od slanine": Za Kurir TV otkrio NAJČUDNIJI RECEPT za koji ste IKADA ČULI