Čišćenje klima-uređaja podrazumeva da se i spoljašnja i unutrašnja jedinica klime kompletno očiste i dezinfikuju, uz detaljno čišćenje filtera-klima uređaja. Prelazak sa sezone hlađenja na sezonu grejanja zahteva da ovaj uređaj spremite za nove izazove.

Postoji nekoliko caka kako da to uradite, a da ne zovete majstora. Na taj način možete uštedeti novac i izbeći nervozu zbog čekanja usled prebukiranosti rasporeda servisera.

Kako očistiti klimufoto: Shutterstock

Kako se čisti spoljašnja jedinica

Za čišćenje spoljašnje jedinice klima-uređaja možete da koristite sredstvo na bazi blage kiseline, jer se na tom delu klime često stvaraju tvrdokorne mrlje i nakupljaju se razne nečistoće. Spoljašnju jedinicu možete da očistite i specijalnim sredstvom za čišćenje klima-uređaja. Naravno, podrazumeva se da spoljna jedinica vašem klima-uređaja treba da bude lako dostupna kako biste mogli bezbedno da joj priđete. Ukoliko to nije slučaj, nemojte rizikovati, već čišćenje spoljne jedinice klime prepustite profesionalcima.

Postoji razlika u čišćenju spoljašnje i ujutrašnje jedinicefoto: Shutterstock

Naprskajte ili sipajte malo sredstva za čišćenje na krpu i detaljno prebrišite spoljašnju jedinicu klime. Posebno obratite pažnju kod čišćenja električnih delova, jer su oni naročito osetljivi.

Kod spoljašnje jedinice klima-uređaja trebalo bi proveriti rad ventilatora, zatim da li je rešetka čista, ispravnost kompresora, kao i stanje freona. S obzirom na to da ovo često zahteva upotrebu posebnih alata, preporučuje se da detaljan pregled i proveru spoljašnje jedinice klima-uređaja prepustite ovlašćenom servisu.

Unutrašnju jedinicu je lakše očistitifoto: Shutterstock

Kako se čisti unutrašnja jedinica

Kod čišćenja unutrašnje jedinice klima-uređaja takođe bi trebalo da pročitate deo o održavanju unutrašnjosti klime, u korisničkom uputstvu. Ovo je od posebne važnosti u slučaju da vaša klima ima neki poseban filter koji zahteva delikatno čišćenje ili neki poseban tretman. Uverite se da je klima isključena iz da je napojni kabl izvučen iz zidne utičnice, a zatim otvorite poklopac klime i podignite ga nagore. Ispod poklopca se nalaze filteri klime, koje bi trebalo da izvadite kako biste ih očistili i oprali, piše na blogu Iskustva i preporuke.

Čišćenje filtera klima-uređaja možete da obavite tako što ćete potopiti filtere u mlaku vodu i dodati sredstvo za čišćenje klima-uređaja ili malo sapuna ili deterdženta za pranje sudova. Ostavite filtere potopljenim do 30 minuta, a potom ih isperite pod mlazom mlake vode. Ukoliko želite dodatno da dezinfikujete filtere, možete da sipate malo 70-procentnog alkohola na krpu i njom prebrišete filtere, a zatim ih ponovo isperite pod mlazom mlake vode. Nakon što ste očistili i dezinfikovali filtere, odložite ih sa strane dok se potpuno ne osuše, a potom ih vratite u klima-uređaj.

(Kurir.rs/M.J)

Bonus video:

Kurir televizija Ne treba vam čak ni knjižica! Lekar apeluje: Plaše se preventivnih pregleda, a spašavaju život! Na ovu bolest se najviše testira