Sezona pripreme zimnice je počela, a paprika je nezaobilazni sastojak. U većini slučajeva podrazumeva pečenje paprike. Međutim, mnoge domaćice suočavaju se sa pravim problemom, a to je kako da lepo oljušte papriku.

Postoje trikovi koji će vam olakšati taj proces.

profimedia0303137954.jpg
Profimedia 
papriku nakon pečenja stavite u kesufoto: Profimedia

Tajna je u tome da čim pečene paprike izvadite iz rerne ili sklonite sa plotne na kojoj ste ih pekli, pokrijete krpom, plastičnom folijom ili ubrusom. Zatim ih ostavite da tako odstoje oko 15 minuta. Mogu da stoje i do pola sata. Taman će se malo prohladiti i neće vas opeći.

Ovaj trik je koristan, jer se porkivanjem stvara kondenzacija, a para i višak tečnosti omekšavaju koricu i omogućavaju da se paprika lakše oljušti.

Koja paprika je najbolja za pripremu ajvara?

1695469276-cacakpoklanjajupaprikufotoprivatnaarhiva4.jpg
Privatna Arhiva 
Birajte pljosnate, pravilnog oblikafoto: privatna arhiva

Najpoznatija vrsta paprike za pripemu ajvara je Kurtovka. Pri kupovini, birajte one pljosnate i dugačke, pravilnog oblika. Paprika treba da bude mesnata, ali da nema previše vode.

Važno je da izaberete kvalitetne paprike ne samo zbog samog ukusa, već i zbog pripreme koja je ionako već dovoljno zahtevna – paprika lošeg kvaliteta, nepravilnog oblika i sa velikim procentom vode se teže ljušti. Za kilogram ajvara potrebno je tri do tri i po kilograma paprike.

(Kurir.rs/I.M.)