Osetićete simptom visokog holesterola u nogama, čak i kada ste u tačno jednom položaju! Najčešći znaci visokog holesterola su mučnina, bol u grudima, ekstremni umor, kratak dah, pa čak i povremeni bol u vratu.

To je zbog činjenice da povišeni nivoi lipoproteina niske gustine, poznatih i kao "loš" holesterol, doprinose stvaranju njihovih naslaga na zidovima krvnih sudova. Ovo, zauzvrat, izaziva oslobađanje zapaljenskih supstanci koje povećavaju rizik od srčanog udara.

shutterstock-2111815037.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Spoljne simptome povišenog holesterola je veoma teško otkriti. Ali ako se bolest razvije i ne leči, znaci će postati još uočljiviji. Doktor medicinskih nauka, direktor Centra za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju (SAD) Daren Šnajder rekao je da je u poslednje vreme sve više slučajeva povišenog holesterola koji se manifestuje kao osećaj utrnulosti u nogama i stopalima.

Kako je doktor objasnio, masti značajno sužavaju „prolaze” kroz koje se krv kreće, što može izazvati izvesnu nelagodnost u stopalima i nogama uopšte. Ovaj simptom je posledica komplikacija koje nastaju usled povišenog holesterola, a javlja se samo kada osoba sedi.

stockphotoyoungwomanmassagingherfootwhilesittingonbed1165535413.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Prema mišljenju stručnjaka, previše hladni, bledi udovi su takođe znak za uzbunu. To nastaje jer se zbog sužavanja arterija pogoršava protok krvi, a posebno je izražen kada se osoba ne kreće. Iz istog razloga, ljudi sa visokim holesterolom često osećaju svrab, utrnulost ili čak grčeve u nogama dok spavaju.

Po pravilu, sve ove neprijatne senzacije se javljaju u predelu peta i stopala. "Bol se može ublažiti ako pokušate da pustite da vam noge„vise” dok sedite u stolici. To omogućava gravitaciji da stimuliše dotok krvi u noge," naglašava doktor, a piše Naj Žena.

(Kurir.rs/J.M.)

Bonus video:

kurir televizija DIJETA PO KRVNIM GRUPAMA JE NA SPISKU PET NAJGORIH NA SVETU?! Nutricionisti upozoravaju na njenu naučnu neutemeljenost