Elena je hrabro izašla iz začaranog kruga prejedanja – ali nije bila ni na kakvim restriktivnim dijetama. Ona je na TikToku podelila svoj put do 24 kg manje, kao i koliko joj je trebalo da dotle dođe, ali i zlurade komentare koji su je pratiili na ovom putu.

Devojka iz malog mesta kod Novog Sada podelila je svoju inspirativnu priču o mršavljenju koja je rezultirala gubitkom čak 24 kilograma za godinu dana.

Komentari društva

Ono što je Eleninu priču posebno obeležilo jeste činjenica da većina ružnih komentara dolazi upravo od muškaraca. Iako je pokazivala vidljive rezultate i poboljšanje u zdravstvenom stanju, Elena je bila suočena sa brojnim kritikama, najčešće od strane muškaraca. Na svom profilu je jednom prilikom napisala:

"Da li ste primetili da zapravo 99,99% ovih komentara ostavljaju muškarci? Proces mršavljenja je sam po sebi vrlo težak i psihički i fizički, ali nažalost moramo biti spremni i na komentare onih koji nisu još uvek spremni da porade na svom samopouzdanju i na sebi, pa žele nas koji smo krenuli ka vrhu da povuku nazad dole, jer misery loves company.“

Proces mršavljenja

Uprkos svim izazovima i kritikama, Elena se nije obeshrabrila. Njena priča počinje u martu 2023. godine, kada je odlučila da promeni svoj život. Zdravstveni problemi, uključujući astmu, kao i loše navike poput pušenja, naterali su je da preispita svoje prioritete i počne da brine o svom zdravlju.

Prvi korak koji je napravila bio je da izbaci cigarete i započne sa šetnjama. U početku njen trud nije bio odmah vidljiv, ali Elena je ostala dosledna. Šetnje su bile teške – osećala je bol u nogama, leđima, pa čak i suze dok je hodala. Iako su joj mnogi govorili da to nije dovoljno, za nju je svaki korak bio mali, ali značajan napredak. Za mesec dana izgubila je 2-3 kilograma, a što je najvažnije, usvojila je zdravije navike.

Godinu dana kasnije, Elena šeta skoro svaki dan – ne samo zbog fizičkog, već i mentalnog zdravlja. Prvi ozbiljniji rezultati počeli su da se vide kada je krenula u teretanu u aprilu 2023. godine, a u maju je uvela kalorijski deficit, ciljajući unos od 2.000 kalorija dnevno. Ipak, njen ritam je bio privremeno poremećen tokom boravka u Nemačkoj, ali nakon povratka nastavila je sa aktivnostima poput 10.000 koraka dnevno, vožnje bicikla, kućnih treninga i plivanja.

Promena u ishrani bila je ključni deo njenog uspeha. Elena se pridržava principa unosa 30 grama proteina za doručak, što joj je pomoglo da postigne bolji balans i izgradi ljubav prema sebi.

Ona je pre dve godine za "Zadovoljnu" otkrila da je bila jako nesigurna kao dete i kao tinejdžerka – i ugojila se u tom periodu. Ipak, jedan pregled je podstakao da donese odluku da želi da promeni svoj život na bolje.

"Prelomni trenutak je bio odlazak kod ginekološkinje. Rekla mi je da imam insulinsku rezistenciju, koja može da se razvije u dijabetes, kao i policistične jajnike i da neću dobijati cikluse prirodnim putem ukoliko ne smršam. Imala sam sreće što sam naletela na predivnu ginekološkinju koja mi je sve lepo objasnila i dala mi vetar u leđa da započnem proces mršavljenja. A imala sam loše iskustvo s prethodnom ginekološkinjom koja me je u ordinaciji izvređala jer sam tada imala 18 godina i 100 kilograma“, iskrena je, prenosi "Zadovoljna".

Elena je prošla i borbu sa gubitkom i vraćanjem kilograma. Ali danas, nešto sigurnija i starija, ne odustaje od želje da dođe na željenu kilažu.

Elenina ishrana

Ona je na svom TikToku podelila primer dnevnog jelovnika:

Doručak: tri jaja s paprikom, ispržena na maslinovom ulju, parče hleba – 434 kalorije, 25 grama proteina

Užina: proteinski puding – 150 kalorija, 20 grama proteina

Ručak: belo meso u saftu i salata – 522 kalorije, 46 grama proteina

Užina: jabuka i kruška – 147 kalorija, 1 gram proteina

Večera: čorba od šargarepe i tuna salata – 520 kalorija, 48 grama proteina

Kritike drugara koje je preživela kao mala i komentari su dokaz da društvo, naročito muški deo, nije spreman da pruži podršku osobama koje se bore sa gojaznošću. I dok se Elena fokusirala na svoje zdravlje i ljubav prema sebi, mnogi su pokušavali da je obeshrabe. Na svu sreću, pronašla je snagu da ostane istrajna, pa je sa 152 kg za godinu dana spala na 132 kg. Njen cilj je da smrša još 60 kilograma, ali što je još važnije, naučila je da voli sebe i da slavi svaki mali napredak.

Njena poruka je jasna – mršavi iz ljubavi prema sebi, a ne zbog tuđih mišljenja. Iako su kritike bolne, Elena se odlučila za put koji vodi ka boljem mentalnom i fizičkom zdravlju, a njen primer inspiriše mnoge.

(Kurir.rs/ L. S.)

Bonus video:

Instagram ZA 12 MESECI SLEDILA OVIH 9 TRIKOVA ZA MRŠAVLJENJE I SKINULA VIŠAK SALA: Kilogrami sigurno idu dole ako ih se pridržavate (VIDEO)