Za pripremu zimnice često se koristi konzervans da bi se zaštitila hrana od kvarenja nakon otvaranja ambalaže. Međutim, postoje i oni koji bi radije da krastavćiće i ostalo povrće konzumiraju bez konzervansa, za šta se koristi sirće.

Isprobano je nekoliko recepata za pripremu zimnice, a oni koji vole pikantnije trebalo bi da probaju i recepte za kiselo-ljuto povrće, kao i za azijsko-kiselo povrće.

Za pripremu ovog recepta možete koristiti samo kornišone, ali možete i kombinovati povrće po želji.

kiseli-krastavci.jpg
Profimedia 

Sastojci:

  • 120 ml alkoholnog sirća
  • 60 ml vode
  • 85 grama šećera
  • 10 grama soli

Potrebno vam je oko 50 grama povrća koje ste prethodno isekli, kuvali na pari, ili kratko pekli dok nije omekšalo. Za početak možete probati sa zelenom paprikom, karfiolom i crvenim lukom.

profimedia0160015276.jpg
Profimedia 

Priprema:

U šerpu sa dugom drškom pomešajte alkoholno sirće, vodu, šećer i so. Tome možete dodati neki od dole predloženih začina koji mogu obogatiti vašu zimnicu. Kuvajte ovu mešavinu sve dok se so i šećer ne rastope, a onda pomerite sa ringle.

Prethodno skuvano ili pečeno povrće ravnomerno podelite u tegle, a zatim prelijte ovom mešavinom, ali tako da ostavite 1 santimetar od vrha tegle ostavite prazno. Ostavite da se ohladi, zatvorite i stavite u da odstoji u frižideru do 3 nedelje.

U ovaj recept možete dodati i neke od sledećih sastojaka.

profimedia0218866838.jpg
Profimedia 

Ukiseljeno povrće sa mirođijom: 30 gr sveže mirođije, 15 gr semena mirođije, 2 iseckana čena belog luka, pola isečenog crnog luka.

Azijsko kiselo povrće: 30 ml soja sosa, 5 gr bibera, 1 čen belog luka presečen na pola, malo rendanog đumbira.

Kiselo-ljuto povrće: 2-4 isečena čena belog luka, 1 seckana ljuta papričica, vrlo malo zgnječenog crvenog bibera.

(Kurir.rs/J.M.)

 Bonus video:

02:49
KAKO DA VAM ZIMNICA TRAJE I DO TRI GODINE: Sremice otkrivaju glavni sastojak (KURIR TV) Izvor: Kurir televizija