Punjeni uštipci od krompira na starinski način: Recept za jelo koje vraća u detinjstvo na skroz drugačiji način, svi će ga obožavati
Prave od krompira, a pune kuvanim jajima i lukom.
Kada se zaželimo detinjstva, prvo što ćemo uraditi jeste da ćemo spremiti neko jelo, koje nas vraća godinama unazad.
Uštipci su baš takva hrana. Iako dosta liče na krofne, njihova forma je jednostavna. Mogu da se služe i slatki i slani, ali ovaj recept je potpuno drugačiji. Prave od krompira, a pune kuvanim jajima i lukom.
Sastojci:
- 4 krompira
- 1 jaje
- 200 ml vode u kojoj se kuvao krompir
- 1 kašičica šećera
- 8 g suvog kvasca
- 550 g brašna
- 1 kašičica soli
Za punjenje:
- 6 jaja
- 50 g mladog luka
- 40 g putera
Priprema:
1. Krompir skuvajte, pa ga izgnječite. Dodajte jaje, vodu u kojoj se kuvao krompir i dobro sjedinite. Zatim dodajte šećer i suvi kvasac, promešajte, pa postepeno sipajte prosejano brašno i so.
2. Umesite meko testo, stavite ga u nauljenu posudu i poklopite. Ostavite da odstoji sat vremena.
3. U međuvremenu isecite mladi luk i jaja koja ste prethodno skuvali. Pomešajte, začinite i dodajte istopljeni puter.
4. Na pobrašnjenoj površini podelite testo na dva jednaka dela, a zatim i svaki deo na osam delova i oblikujte loptice.
5. Svaku lopticu razvucite i sipajte kašiku punjenja, pa zatvorite spajajući vrhove testa i opet oblikujte lopticu.
6. Pržite u vrelom ulju i vadite na ubrus da se ocede.
Prijatno!
(Kurir.rs/J.M.)
Bonus video:
"SRBIJU I NJEN RAZVOJ NE SMEMO DA ZAUSTAVIMO" Oglasio se Vučić i poslao snažnu poruku: "Daću sve od sebe u naredne dve godine..." (VIDEO)