Društvenim mrežama se širi hit snimak sa jedne srpske svadbe, na kojoj dominira novi običaj - hvatanje papuče. U viralnom videu, mladoženja stoji okrenut leđima, a iza njega su muškarci, koji bi trebalo da budu neoženjeni.


Inspirisan tradicionalnim bacanjem bidermajera, mladoženja baca svoju papuču i onaj ko uhvati je sledeći u redu za ženidbu. Bar tako nalaže ovaj posve interesantan običaj.


Na stranici "uzivosasvadbe" koja je i objavila ovaj video pokrenula se oštra polemika ispod objave na kojoj se vide mladići koji hvataju papuču koju baca mladoženja.


Ko uhvati papuču - sledeći se ženi!

U opisu snimka piše "Novi običaj na svadbama: hvatanje papuče", a komentari naravno nisu izostali, te su se samo nizali.


"Napokon nešto i za momke, al' me nasmija super ideja", napisao je jedan mladić dok je devojka dodala: "Je li to novi običaj za ove muškarce koji se dobro udaju? Bože me sačuvaj i sakloni..."

shutterstock-1149558143.jpg
Shutterstock Novi viralan običaj na svadbama


Bilo je i kritičara, koji su u ovom vidu zabave postavili možda i najlogičnije pitanje - da li znači da će "neki budući muž biti papučar ako uhvati papuču"?


"Hvala Bogu pa ne idem na ovakve svadbe", "Bilo bi me sramota da učestvujem u ovome".


Bidermajer


Jedan od najpopularnijih i najomiljenijih običaja sigurno je bacanje bidermajera. Ovaj običaj se primio na skoro svim meridijanima, pa ni Srbija nije izuzetak.

bidermajer3.jpg
Printscreen Običaj je da mlade bacaju bidermajer


Veruje se da donosi sreću devojci koja ga uhvati. Odnosno, hvatanje buketa znači da će u toku godine i ta devojka stati na “ludi kamen”.

(Kurir.rs/I.M.)