Balkanska kuhinja retko kojeg stranca ostavi ravnodušnim. Mnogo je jela koja im se uvuku pod kožu, ali ono koje je na vrhu lestvice jesu sarajevski ćevapi. Iako se ovi specijaliteti sa roštilja prave širom nekadašnje Jugoslavije, za ove se svi slažu da im nema ravnih. Evo kako da ih napravite i obradujete celu porodicu. Ovaj recept ćete iznova ponavljati.

Sastojci:

  • 1,5 kg junetine
  • 0,5 kg janjetine
  • 4 čena luka
  • 2 kafene kašike sode bikarbone
  • so
shutterstock-1666874437.jpg
Shutterstock Ko još može odoliti sarajevskim ćevapima?

Priprema:  

Meso iseći na kocke 2 x 2 cm i posoliti , soli ide 1.8-2% od težine mesa. Prodinstati 3-4 zgnječena čena luka u vrlo malo vode (otprilike 100 ml) i ostaviti da se ohladi i prelizi preko mesa i izmešati. Meso ostaviti da odstoji preko noći u frižideru. 

Sutradan sameljite meso dva puta na srednju veličinu sa mašinom za meso fi 6 mm. Dobro izmešajte rukama. Ovu smesu pokrijte i ostaviti van frižidera na sobnoj temperaturi jedno 4-5 sati a onda skloniti u frižider. Možete držati u frižideru, upotrebljivo je do 2 dana. 

Pre samog oblikovanja ćevapa ( pečenja) dodajte po želji malo sode bikarbone u smesu. Dobro promešajte. Ćevape oblikujte.


Peći ih na roštilju na jakoj vatri. Nemojte da ih prepečete jer će biti tvrdi i suvi. Sredina ćevapa mora biti malo roza boje kad je pečen. Raseći lepinje na pola lagano ih namočiti u juneću supu, pa ih napariti na roštilju preko ćevapa.


(Kurir.rs/Coolinarika/M.J)

 BONUS VIDEO:

instagram recipeincaption Recept za palačinke od sira i krompira