Mlinci su vrsta testa koja se pravi od pšeničnog brašna, vode i jaja. Veoma su sočni, a najčešće se kombinuju sa pilećim ili ćurećim mesom. Kada se svemu doda i sir, nastaje specijalitet koji je osvojio ceo Balkan.  Idealno je rešenje za brzinski ručak za celu porodicu.

Sastojci:

• 200-250 g mlinaca
• 2 pileća filea (oko 500 g)
• 400 ml neutralne pavlake
• 400 g kisele pavlake
• kocka za supu
• 1l vode
• gorgonzola ili bilo koji drugi topljivi sir

mlinci-recept-foto-printscreen-youtube-nadicajustmyway-2.jpg
printscreen/youtube/nadicajustmyway Idealno je rešenje za brzinski ručak za celu porodicu.

Priprema: 

Neutralnu i kiselu pavlaku pomešati u činiji. Piletinu iseći na kockice, začiniti sa solju i biberom i propržiti na maslinovom ulju. Kada je piletina dobro požutela, skloniti sa ringle i dodati mešavinu pavlaka.

U litar vode ubaciti kocku za supu i pustiti da provri. Mlince izlomiti na krupnije komade i staviti u dublju posudu. Preliti vrućom supom i ostaviti minut-dva da dobro upiju. Paziti da se previše ne natope, da ne bi bili gnjecavi. Natopljene mlince prebaciti u cediljku (ispod koje se postavi posuda kako bi se sačuvali supa u kojoj su bili mlinci) da se ocede od viška tečnosti. Nemojte baciti preostalu supu.

Mlince ubaciti u posudu sa pavlakom i piletinom. Sastojke dobro promešati. Prebaciti u vatrostalnu posudu. Ja obično sipam još 2 kutlače supe, da bi bili još sočniji (bez brige, sve će se to ukrčkati).
Izdrobiti/narendati sir po površini.

Peći na 180°C dok višak tečnosti ne ispari i površina se zapeče.

(Kurir.rs/prstohvatsoli/M.J)

 BONUS VIDEO:

Instagram/tencere.yemekleri Recept za sočne ćufte u sosu od povrća