Sočni kroasani potiču iz Francuske ali su osvojili ceo svet. Mogu se jesti slani ili slatki, ali i bez nadeva su sjajnog ukusa. Kada se margarin doda u testo, tada nastaje prava fantazija. Evo kako da napravite ovo fantastično pecivo kojem niko ne može da odoli.

Sastojci:

  • 200 ml toplog mleka
  • 300 ml mineralne vode sobne temperature
  • 100 ml ulja
  • 40 g svežeg kvasca
  • 3 kašičice soli
  • 3 kašičice šećera
  • 800 g brašna T-400
  • 250 g margarina
profimedia0128558378.jpg
Profimedia Zasladite dan

Priprema:

U posudu za mešenje izmrviti kvasac, dodati toplo mleko i mineralnu vodu. Zatim šećer i so, posuti sa malo brašna i ostaviti da se kvasac aktivira otprilike 15 minuta. Nakon toga dodati 100 ml ulja i postepeno dodavati brašno, umesiti glatko testo sa 800 g brašna.

Najlakše je ovaj deo uraditi mikserom jer je veća količina testa, a potrebno je da bude glatko umešeno. Testo prebaciti u drugu posudu i ostaviti pokriveno najmanje sat vremena na toplom. Potrebno je da testo lepo naraste, videćete u videu ispod kako je kod mene baš fino naraslo. Nakon toga testo premesite i prebacite na radnu površinu.

Videćete kako je fino za izradu. Sada ga podelite na 8 loptica i malo ih oblikujte. Oklagijom rastanjite prvu lopticu u manji krug. Sada narendajte deo margarina na testo. Rastanjite drugu lopticu u manji krug i prebacite ga preko prvog lista i margarina. Opet rendajte deo margarina.

Ceo postupak ponovite sa preostalim lopticama. Na osmi krug ne rendate margarin. Odmah oklagijom rastanjite testo u veći krug. Secite na manje kifle, otprilike bude 23 kifle. 

Savijte kifle i stavljajte na pek papir u tepsiju. Slane premažite žumancetom. Ostavite kifle da narastu nekih 20 minuta i pecite ih na 180 stepeni 25 minuta. Slatke možete posuti šećerom u prahu.

(Kurir.rs/kreativnadomacica/M.J)

 BONUS VIDEO:

Instagram/corbatariflerii Recept za gustu čorbu sa šargarepom i rezancima