Hladniji dani idealni su da se na trpezi nađe njeno visočanstvo sarma. Ovo tradicionalno jelo obožavaju sve generacije, a sprema se mnogo jednostavnije nego što ste mislili. Važno je da samo pronađete dobar balans začina. Za domaćice početnice donosimo jednostavan recept koji će oduševiti čak i njihovu svekrvu. 

profimedia0370320140.jpg
Profimedia 

Sastojci:

  • 500 g svinjskog mesa
  • 250 g goveđeg mesa
  • 200 g suvih svinjskih rebara
  • 150 g suve slanine
  • 150 g masti
  • 50 g pirinča
  • 2 kg kiselog kupusa
  • 2 lista lorbera
  • 1 jaje
  • 1 kašika brašna
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 kašičica aleve paprike
  • malo bibera
  • so

Priprema: 

Sa manjih glavica kiselog kupusa skidati jedan po jedan list, nožem odseći deblja rebra sa njih i dobro ih oprati u hladnoj vodi. Meso očistiti od žilica i samleti. U šernu staviti 100g masti, mleveno meso i iseckan luk, pa malo propržiti. Dodati pirinač, malo mlevenog bibera, jedno jaje i soli po ukusu, pa sve dobro izmešati.

U veću šerpu poređati na dno nekoliko listova kupusa. Uzimati, jedan po jedan, list kupusa, na svaki stavljati po jednu kašiku nadeva od mesa i zavijati listove U male čvrste valjke. Krajeve kupusa dobro uvući, da ne bi nadev ispadao za vreme kuvanja. Sarme ređati u šerpu, jednu pored druge, u nekoliko redova. Suvo meso i slaninu oprati u vreloj vodi, iseći na parčad, pa staviti između redova sarmi. Dodati 5-6 zrna bibera i 2 lista lorbera. Preliti sarmu hladnom vodom i kuvati na tihoj vatri oko 3-4 časa. U tiganju napraviti zapršku od 50g masti, kašike brašna i jedne kašičice aleve paprike, preliti njome sarmu, poklopiti šerpu i ostaviti da vri još oko pola časa. Umesto hleba sa sarmom se služi proja.

(Kurir.rs/Recept/M.J)

00:50
Recept za rižoto salatu sa tunjevinom i graškom Izvor: Instagram/lacucinadivane