Period slava i slavlja u Srbiji je počeo, a u ovo doba godine poznato je da je glavna zvezda trpeze sarma. Ovom jelu niko ne može odoleti, posebno ako se dobro spremi. 

profimedia0309119575.jpg
Foto: Profimedia

Ako do sada niste pokušavali sami da pripremite popularno jelo, već uživali u maminim i bakinim kulinarskim umećima, ne časite časa već prionite na posao. Sarma se veoma jednostavno sprema, a ona spada u jela koja ceo proces kuvanja "odradi sama". Na vama je da pripremite ono osnovno a to je meso, pirinač i listove kupusa. Naravno, začini su neizostavni. 

Ako ste pripremili sastojke, vreme je da pređete na sledeći korak. To je uvijanje sarme. Birajte veće listove, i isetice nožem uzduž debeli koren, tj žilu.

Stavite list na dlan, pa preko lista stavite kašiku uprženog mesa sa pirinčem i začinima. Prvo list savijete sa strane kako biste preklopili meso, a onda rolate od kraja dlana ka prstima. Vrhove lista koji vire, spakujete u "džep" i dobijete lepu i okruglu sarmicu. To učinite sa svim sastojcima i poređajte u krug u dubok lonac.Između stavite suvo meso i slaninu, a kada naređate sve sarmice, prekrijte ih preostalim listovima kupusa, nalite vodom i ostavite da se krča nekoliko sati.

(Kurir.rs/M.J

 BONUS VIDEO:

Recept za najjednostavniji kolač sa kajsijama Izvor: instagram/thedailysaby