Zapečeni karfiol u sosu od sira, ne samo da je zadovoljstvo za nepce, već i prava vitaminska bomba.

Ovo povrće je bogato vlaknima, vitaminima i mineralima, a u kombinaciji sa kremastim sirom i blago pikantnim senfom, stvara savršeni spoj ukusa koji će oduševiti i najizbirljivije gurmane.

Zapečeni karfiol je savršeno jelo koje možete poslužiti kao prilog ili ga pretvoriti u glavno jelo. Priprema je brza i jednostavna, a koristi svakodnevne sastojke koje nisu naročito skupi.

Bez obzira na to da li ste ljubitelj povrća ili jednostavno tražite zdravu alternativu klasičnim zapečenim jelima, ovaj recept će vas inspirisati da u svoj meni uključite više povrća.

669705-karfiol-edit.jpg
Shutterstock 

Sastojci:
1 glavica karfiola, podeljena na krupne cvetove
40 g putera
40 g brašna
400 ml mleka
1 kašičica pikantnog senfa
100 g zrelog čedar sira, rendanog
So i sveže mleveni crni biber

recept-hleb-s-maslinama-zapeceni-karfiol.jpg
Shutterstock 


Priprema:
1. Zagrejte rernu na 190°C.

2. Temeljno operite karfiol i stavite ga u veliku šerpu sa slanom vodom. Kuvajte tri do pet minuta, dok karfiol ne postane skoro mekan, ali i dalje čvrst. Stavite ga u cediljku i ostavite da se ocedi.

3. Otopite puter u šerpi sa debljim dnom i dodajte brašno. Pržite na laganoj vatri jedan minut. Skinite sa vatre i postepeno dodajte mleko, malo po malo, dobro mešajući između svakog dodavanja.

4. Vratite šerpu na srednju vatru i mešajte dok ne uhvati ključ. Pustite da krčka 2 minuta, zatim sklonite sa vatre.

5. Umešajte senf i dve trećine rendanog sira, pa ostavite sa strane.

6. Rasporedite karfiol u vatrostalnu posudu. Pažljivo prelijte sosom, pazeći da karfiol bude potpuno prekriven. Pospite preostalim sirom i stavite u rernu.

7. Pecite 25-30 minuta, dok površina ne postane zlatno smeđa.

(Kurir.rs/24sedam.rs/I.M.)

 Bonus video: 

00:33
Recept za sendvič kolačiće sa kokos filom Izvor: Instagram/ 1tekkurabiy