Nobelovac i legenda srpske književnosti Ivo Andrić bio je redovan gost hotela "Moravica" u Sokobanji, čiji je apartman 144 na drugom spratu sada spomen soba, a ostao je zapamćen i kao veliki gurman. 

Jedno od omiljenih specijaliteta bile su mu jagnjeće sarmice koje je u slast jeo sa domaćim ovčijim kiselim mlekom, bez kojeg nije započinjao ni jedan obrok. Dalje u tekstu ostavljamo vam recept za ovaj gurmanluk. 

24.jpg
Mondadori Portfolio / ddp USA / Profimedia, YouTube/Domacinski s Markom 

Potrebno: 

- 1 kg jagnjećih iznutrica (crna i bela džigerica, srce)

- 1 trbušna maramica

- 3 glavice crnog luka

- 4 jajeta

- 200 ml kisele pavlake ili jogurta

- ulje

- so

- biber

- lovorov list

- mlevena crvena paprika

jagnjeća sarmica.jpg
Shutterstock 

Priprema:

Trbušnu maramicu prvo potopiti u hladnu vodu i ostaviti da odstoji nekoliko sati da omekani. Na svakih petnaestak minuta promeniti vodu. Isto je potrebno da se uradi i sa srcem i obe džigerice. Nakon satak vremena isperite namirnice pa staviti u lonac vode, dodati so, biber u zrnu i lovorov list i kuvati narednih sat vremena. 

Nakon što su skuvane namirnice sitno iseckati pa ih prodinstati na sitno seckanom crnom luku i dodati još začina i mlevenu crvenu papriku. U prohlađenu izdinstanu masu umešati 2 jajeta. Zatim podmazati posudu za pečenje i u nju staviti polovinu trbušne maramice. Po njoj ravnomerno rasporediti izdinstanu masu, zatim je prekriti drugom polovinom maramice, pa umotati u oblik sarme.

Umutiti još dva jajeta u koje je potrebno dodati pavlaku i sjediniti, pa onda preliti preko sarmice. Peći u zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko pola sata. Obavezno poslužiti sa ovčijim kiselim mlekom.

Prijatno!

(Kurir.rs/J.M.)

Bonus video:

Kurir televizija Pobedničko jelo