Priprema žita, odnosno koljivaza slavu u svim krajevima Srbije je ista – kuvanu pšenicu trebalo bi pomešati sa šećerom i orasima, i dodati arome koje će nezaobilaznom delu slavske trpeze dati neodoljiv ukus.

Iako se u prvi mah čini da su sva slavska žita identičnog ukusa, ako mu dodate jedan novi sastojak, vaše žito će dobiti potpuniji ukus, vaši gosti će biti oduševljeni.

screenshot-20231027-125917.jpg
Foto: Printskrin / You Tube

Sastojci:

500 grama pšenice 
400 grama kristalnog šećera
400 grama mlevenih oraha
2 kesice vanilin šećera
1/2 ploda muskatnog oraščića

Priprema:

1. Pšenicu je najbolje potpopiti veče pre pripreme u vodi.
2. Kuvati duže i nakon kuvanja dobro procediti.
3. Dodati pšenici šećer i ostale dodatke iz sastojaka. Naše bake pšenicu pre nisu mlele za slavsko žito, već je bila u celom zrnu.

(Kurir.rs/Srbija Danas/I.M.)

Bonus video: 

02:11
SVEČANA PREMIJERA FILMA SVETA PETKA, KRST U PUSTINJI: Glumačka ekipa na crvenom tepihu, a patrijarh Porfirije BLAGOSILJAO projekat  Izvor: Kurir