Domaći hleb sa kvascem: Hrskav spolja, mekan iznutra - ko mu može odoleti?
Počnite detelju domaćim receptom koji budi sećanja na detinjstvo.
U današnje vreme pekara i prodavnica imamo gotovo na svakom ćošku. Međutim, nijedno od peciva koje se tamo prodaje nema onaj specifičan ukus kao domaći hleb koji sami napravimo. Omamljujući miris gotovog hleba tik izađenog iz šporeta zaista je nešto što nas vraća slikama u detinjstvo. Evo kako da i sami napravite hleb koji će se topiti u ustima.
Sastojci:
- 7 grama suvog kvasca / 1/2 kockice svežeg
- 500 grama glatkog brašna
- 1 kašičica soli
- 475ml tople vode
- 1 kašičica šećera ili meda
- 2 kašike maslinovog ulja
Priprema:
U plastičnoj posudi umešajte sastojke, te veći deo brašna (4/5). Lagano dodajite vodu umešavajući brašno dok ne dobijete kompaktnu smesu. Ukoliko je previše retko dodajte brašna od sačuvanog dela. Zatim, testo izvadite na pobrašnjenu površinu, te ga mesite, donji kraj testa jednom rukom, a drugom rukom gornji kraj lagano razvucite. Preklopite, te okrenenite testo.
Postupak ponavljajte dok ne dobijete glatko testo. Zatim formirajte loptasti oblik testa, podvlačeći rubove ispod centralnog dela, te stavite nazad u posudu za dizanje. Malo pobrašnjavite, te pokrijte krpom ili poklopcem i stavite da se diže odnosno dok se veličina ne udvostruči. Kada se testo digne, izvadite ga na nabrašnjenu površinu, te ga dlanovima lagano pritisneite da istisnete vazduh. Pobrašnjavite ga malo s gornje i dolnje strane kako se ne bi lepilo, pa ga premesite kao u prethonom postupku - oko 5 minuta. Testo formirajte prema posudi za pečenje koju ste namastili i pobrašnjavili. Testo možete iseckati po vrhu kako biste usmerili rast smese kratkim potezom noža u smeru od sebe. Ostavite ga da se diže dok se ne udvostruči. Pre pečenja premažite testo malo maslinovim uljem ili poprskajte vodom. Pecite ga u rerni na 200 Celzijusa oko 30 minuta.
"OVO JE SAMO POČETAK OSTAVKI" Vučić: Težak psihološki udarac za zemlju, mi 14 ljudi ne možemo da vratimo, VAŽNO JE DA USLEDI KAZNA