U prodavnici ljudi često proveravaju svežinu hleba tako što ga pipnu, odnosno pritisnu malo odozgo. Ukoliko se nakon pritiskanja, testo brzo vrati u prvobitno stanje – to znači da je hleb svež. Međutim, ako ne možete da ga stisnete, bolje da ga ne kupite - sigurno je bajat.

Kada pravite hleb ili kiflice kod kuće, verovatno ste primetili da obično brže postanu bajati, kao i da se više mrve pri sečenju i lomljenju nego oni iz pekare. U čemu je tajna? Koji to sastojak dodaju pekari u recept, pa su testa dugo sveža i meka, poput pamuka? Caka je u jednom neočekivanom sastojku, a znaju je samo profesionalci!

2122909-profimedia0374728578-edit-copy.jpg
Shutterstock, Trevor Adeline / Caia Image / Profimedia 

“Rok trajanja pekarskih proizvoda, hlebova, kiflica i pogača, možete da produžite tako što ćete dodati kašiku meda u testo. Zahvaljujući ovom tajnom sastojku kifle, lepinje i hleb dugo ostaju sveže i ne mrve se”, objašnjava profesionalni kuvar iz “Haggis Pub & Kitchen”.

med.jpg
Shutterstock, Printscreen/YouTube/Nermin Mulavdic 

(Kurir.rs/Žena/I.M.)

 Recept za domaći sladoled od banena i kikiriki putera: 

00:13
Recept za domaći sladoled od banana i kikiriki putera Izvor: Instagram/myebycosta