Slušaj vest

Obeležavanje krsne slave prilagođavalo se društvenim i vremenskim okolnostima. Nekada su se običaji prenosili s kolena na koleno, a svaka porodica imala je sopstvene varijacije.

Nekada je simbolična jabuka bila savršen poklon za slavu, predstavljajući zdravlje i dobre želje, dok su se deci darovale kocke šećera. Danas su pokloni raznovrsniji, od cveća i vina do igračaka i slatkiša.

Ipak, kako objašnjava etnolog Vesna Marjanović, suština darivanja ostaje ista – simbolički gest poštovanja i bliskosti.

Tradicionalno, slava se slavila tri dana. Prvog dana dolazili su kumovi i bliska rodbina, drugog prijatelji, a trećeg komšije. Danas, zbog ubrzanog tempa života, ovo se retko praktikuje.

3710956-staseprica3..t-edit.jpg
Foto: Kurir/T.S.

Prema zakonu u Srbiji, vernici imaju pravo na jedan neradni dan za krsnu slavu, što često ograničava duže proslave.

U nekim krajevima Srbije slava počinje dan uoči praznika, tokom večernje službe. Ovaj običaj, poznat kao povečerje, nastao je iz praktičnih razloga, ali i usled istorijskih okolnosti – u vreme komunizma slavlje se često odvijalo noću, daleko od očiju vlasti.

U modernom vremenu sve češće se krsna slava obeležava u restoranima, što izaziva podeljena mišljenja. Protojerej Ljubivoje Radović naglašava da je suština slave u duhovnosti, molitvi i okupljanju porodice.

"Slavlje u restoranu nema veze sa pravoslavnom tradicijom. Bolje je ne slaviti nego slaviti na pogrešan način," zaključuje on.

Na jugu Srbije zdravice su neizostavni deo slave. Gosti jedni drugima nazdravljaju uz iskrene želje za zdravlje, sreću i napredak. Tradicionalne zdravice, poput one iz Metohije, oslikavaju duh zajedništva i optimizma:

"Neka se preliju bačve sa vinom, domovi sa žitom i zdravljem, a polja sa rodom i berićetom."

slava-trpeza-foto-zorana-jevtic-3333.jpg
Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija

Običaji za krsnu slavu menjali su se kroz vekove, ali osnovna suština ostala je ista – poštovanje tradicije, okupljanje porodice i slavljenje duhovnih vrednosti.

Bez obzira na to da li slavite u kući ili restoranu, važno je negovati duh zajedništva i ljubavi koji je osnova ove jedinstvene tradicije.

(Kurir.rs/Alo/I.M)

 Krenulo šptampanje drugog izdanja knjige Miroslava Miškovića:

01:59
Krenulo štampanje drugog izdanja knjige Miroslava Miškovića "Tajne zanata" Izvor: Kurir televizija