Losos sa limunom i mirođijom: Specijalitet iz rerne koji budi sva čula
Ovo jelo obožavaju čak i oni koji nisu ljubitelji morskih plodova jer losos pripremljen na ovakav način može biti sočan kao najlepše parče mesa.
Ako je losos bio u frižideru, neka odstoji na sobnoj temperaturi najmanje pola sata. Potom obavezno osušite filete papirnim ubrusom! Na ovaj način biće hrskaviji, i nećete doći u situaciju da riba počne da se dinsta zbog vode koju je otpustila, naročito ako su fileti prethodno bili zamrznuti. Preliv od belog luka i mirođije, kao i sveži limun pružaju mu poseban šmek. Evo kako da napravite najsočniji losos sa mirođijom i limunom koji će vas oduševiti.
Sastojci:
- 450 g lososa (2 filea)
- 1 kašika maslinovog ulja
- prstohvat soli
- prstohvat bibera
- 2 kašike sveže mirođije, sitno seckane
- 1 manji limun, seckan na polumesece, za dekoraciju
Sastojci za sos od belog luka i mirođije:
- ¼ šolje humusa
- 1-2 kašike soka od limuna
- 1-2 kašike sveže mirođije, sitno seckane
- 2-3 čena belog luka, izgnječena
- ½ šolje vode
Priprema:
1. Zagrejte rernu na 180 °C i obložite tepsiju papirom za pečenje.
2. Filete lososa pripremite tako što ćete ih kratko isprati pod hladnom vodom i osušiti papirnim ubrusom.
3. Nakon toga filete premažite maslinovim uljem te začinite prstohvatom soli i bibera. Zatim, preko toga stavite mirođiju.
4. Začinjeni losos prebacite u tepsiju, te ga pecite 12-15 minuta. Izvadite tepsiju iz rerne i ostavite sa strane.
5. U međuvremenu pripremite sos od belog luka i mirođije tako što ćete pomešati sve sastojke u manjoj posudi, te ih dobro promešati dok se ne sjedine. Ukoliko je sos previše gust, dodajte još vode.
6. Servirajte filete lososa sa kriškama limuna, uz sos od belog luka i mirođije.
7. Poslužite i uživajte.
(Kurir.rs/M.J)
Recept za rižoto salatu sa tunjevinom:
"NISMO TO URADILI, TO ZNA I PRIŠTINA" Vučić progovorio o eksploziji na severu KiM - Nikome neću da se pravdam, niti da jurim po svetskim medijima