Slušaj vest

Starinska posna pita savijača, pripremana bez gotovih kora, pravo je kulinarsko blago koje nas podseća na vreme kada se sve radilo ručno, s ljubavlju i pažnjom.  Otkrivamo recept koji je duh prošlog vremena i miris domaće kuhinje.

Ova posna pita pravo je remek-delo domaće kuhinje, koje nosi miris tradicije i sećanje na tople dane u krugu porodice.

Ovo starinsko jelo, nezaobilazno tokom posta, nekada se pripremalo s pažnjom i ljubavlju, bez upotrebe gotovih kora. Kore su se razvlačile ručno, a fil se pravio od jednostavnih, ali hranljivih sastojaka koje su domaćice imale pri ruci. Sada se kupuju kupovne kore koje su podjednako lepe i ukusne.

profimedia-0528681715 (1).jpg
Oleksandr Prokopenko / Panthermedia / Profimedia 

Sastojci:
300 g kora za pitu
500 ml vode (po želji može i više ili manje)
malo soli
malo ulja

Prirema:
1. Koru po koru gužvati rukama i ređati u podmazan pleh. Možete slagati i nekoliko redova zgužvanih kora jedan preko drugog. Kad ste poređali, premažite uljem odozgo i stavite da se peče na 180 stepeni 30-35 minuta.

2. Dok se pita peče, prokuvajte vodu kojoj ste dodali malo soli i ulja. Zagrejte do ključanja.

3. Izvadite iz rerne i odmah zalijte proključalom vodom, pa ostavite da se malo prohladi.

(Kurir.rs/Informer/I.M.)

 Ne držite meso u zamrzivaču duže od 6 meseci: 

02:22
Ovom greškom razboljevamo čitavu podoricu, ne držite meso u zamrzivaču duže od 6 meseci! Profesor Poljoprivrednog fakulteta za Kurir ukazao na strašnu grešku! Izvor: Kurir televizija