Slušaj vest

Evo tri saveta za pripremu savršene šolje crnog čaja, zajedno sa receptom za najbolji čaj.

Pazite na vodu

Korišćenje kvalitetne vode je ključno za dobar ukus čaja. Preporučuje se korišćenje filtrirane ili izvorske vode, jer destilovana voda ne razvija ukuse, a voda iz česme može promeniti ukus zbog hemikalija. Takođe, crni čaj treba kuvati u vodi koja je dostigla temperaturu od 90-100°C. Nikada nemojte pripremati čaj sa hladnom vodom, čak ni za ledeni čaj; prvo skuvajte čaj, pa ga ohladite.

profimedia-0014222915.jpg
Foto: Marc Dietrich / Panthermedia / Profimedia

Nemojte prekuvati čaj

Crni čaj treba kuvati između 3 i 5 minuta. Ako se kuva kraće, čaj će biti slab, a ako se kuva duže, biće gorak. Tačno vreme namakanja zavisi od vrste čaja i željenog ukusa. Za jači čaj, koristite više lišća, a ne duže kuvanje.

Upotrebite odgovarajuće alate za čaj

Za preciznu pripremu koristite čajne kašičice (oko 2-3 grama po šolji) i infuzere ili cedila za čaj koja omogućavaju lišću da se potpuno rašire, što čaju daje bolji ukus. Cedila treba da budu dovoljno velika da omoguće listovima da se šire.

caj-shutterstock-2142503261.jpg
Foto: Shutterstock

Recept za klasični crni čaj:

– Na 2,5 dcl vode stavite 1 čajnu kašičicu crnog čaja, a na 1 litar 1 supenu kašiku.
– Ostavite čaj u vodi 2-5 minuta, a zatim ga procedite.
– Čaj možete zasladiti sa malo smeđeg šećera i dodati mleko, ali bez limuna ili medaž.

(Kurir.rs/Kuća čaja Split/I.M.)

 Moguće je hranom i čajevima promeniti raspoloženje:

10:19
Nutricionista za Kurir televiziju tvrdi: Moguće je hranom i čajevima promeniti raspoloženje i smanjiti neprijatne emocije!  Izvor: Kurir televizija