Slušaj vest

Ovsena kaša kakvu danas poznajemo nije ni blizu onoga što bi trebalo da jedemo. Prerađena ovsena kaša nije zdrava. Najzdravije je kupiti ovas u zrnu, samleti ga i napraviti kašu od ove žitarice sa dodacima po želji.

Prava domaća ovsena kaša je neverovatno hranljiva. Ona može pomoći u gubitku težine, vratiti zdrav holesterol, ponuditi veliki izbor vlakana i još mnogo toga.

Evo još pet najočiglednijih razloga zašto je dobra ideja svakog jutra započeti dan ovim doručkom:

Poboljšava funkcionisanje creva

Vlakna u ovsu pomažu u čišćenju creva i promovišu zdravo varenje. Oni takođe pomažu u poboljšanju opšteg zdravlja digestivnog sistema tako što osiguravaju da hrana stigne tamo gde treba u pravo vreme.

ovsena-kasa-shutterstock-734731069.jpg
Foto: Shutterstock

Poboljšava zdravlje srca

Istraživanja pokazuju prednosti ovsene kaše za zdravo srce i smanjen rizik od srčanih bolesti kao što je koronarna bolest srca. Antioksidansi i zdrava vlakna u ovsu čine ga odličnim izborom za doručak za one koji moraju da smanje nivo lošeg holesterola.

Smanjuje rizik od raka debelog creva

Istraživanje sprovedeno na 2 miliona Evropljana pokazalo je da visok nivo dijetalnih vlakana može sprečiti rak debelog creva. Da biste izbegli ovu neprijatnu bolest, jedite što više ovsene kaše.

dijeta-shutterstock.jpg
Foto: Shutterstock

Snižava krvni pritisak

Jedno istraživanje je pokazalo da redovno konzumiranje ovsene kaše za doručak može imati isti efekat kao i uzimanje lekova za visok krvni pritisak. Ovsena kaša je samo pomoć u snižavanju krvnog pritiska i ne bi trebalo da zameni lekove.

Reguliše nivo šećera u krvi

Primarno rastvorljivo vlakno u ovsu, poznato kao beta glukan, delimično se rastvara u vodi kada se proguta i formira gustu supstancu u želucu koja ima moćne zdravstvene prednosti. Jedna od glavnih prednosti ovog vlakna je njegova sposobnost da pomogne u snižavanju nivoa šećera u krvi i smanjenju insulinske rezistencije kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2.

(Kurir.rs/Citymagazin/I.M.)

 Najbolje je jesti hranu sa naših prostora: 

01:59
"NAJBOLJE JE JESTI HRANU SA NAŠIH PROSTORA" Nutricionista tvrdi da domaća hrana deluje blagotvornije na organizam iz OVOG RAZLOGA! Izvor: Kurir teleivizija