Kafu nikad ne sipajte u kipuću vodu: Srbi masovno pogrešno kuvaju omiljeni jutarnji napitak, evo u čemu je caka
Na ukus i kvalitet kafe takođe utiče i mesto na kom čuvate kafu
Mnogi od nas svoja jutra, a bogami i popodneva, ne mogu da zamisle bez šoljice dobre, jake domaće kafe.
Međutim, većina pravi veliku grešku pri samom kuvanju kafe - dodaju kafu ili istu preliju tek proključalom vodom. Ovaj postupak je pogrešan jer, prema rečima stručnjaka, vrela voda može da sprži kafu i time joj promeni ukus. Najbolje bi bilo da kafu stavite u vodu tik pred ključanje ili da sačekate 30 sekundi do minut nakon ključanja, pa tek onda zakuvate.
Takođe, preporučuje se da se, zbog česte pojave kamenca, za kuvanje kafe kao i za piće koristi voda iz slavine sa prečišćevačem ili flaširana voda, a idealna razmera je 70 grama kafe na 1 litar vode.
Na ukus i kvalitet kafe takođe utiče i mesto na kom čuvate kafu. Uzevši u obzir da je namirnica osetljiva na vlagu, vazduh i mirise, najbolje bi bilo da se čuva u hermetički zatvorenoj posudi koja će biti udaljena od frižidera i drugih aparata preko kojih kafa može doći u kontakt sa vlagom i mirisima hrane.
(Kurir.rs/J.M.)
Pogledajte recept za banana kafu:
"MI NEĆEMO KAO AMERIKANCI DA UPADAMO NA UNIVERZITETE!" Vučić: Jedino mi je žao studenata koji žele da uče! (VIDEO)