Slušaj vest

Mnogi od nas svoja jutra, a bogami i popodneva, ne mogu da zamisle bez šoljice dobre, jake domaće kafe.

Međutim, većina pravi veliku grešku pri samom kuvanju kafe - dodaju kafu ili istu preliju tek proključalom vodom. Ovaj postupak je pogrešan jer, prema rečima stručnjaka, vrela voda može da sprži kafu i time joj promeni ukus. Najbolje bi bilo da kafu stavite u vodu tik pred ključanje ili da sačekate 30 sekundi do minut nakon ključanja, pa tek onda zakuvate. 

ispijanje-kafe-shutterstock-2137402087.jpg
Na ukus i kvalitet kafe takođe utiče i mesto na kom čuvate kafu Foto: Shutterstock

Takođe, preporučuje se da se, zbog česte pojave kamenca, za kuvanje kafe kao i za piće koristi voda iz slavine sa prečišćevačem ili flaširana voda, a idealna razmera je 70 grama kafe na 1 litar vode. 

Na ukus i kvalitet kafe takođe utiče i mesto na kom čuvate kafu. Uzevši u obzir da je namirnica osetljiva na vlagu, vazduh i mirise, najbolje bi bilo da se čuva u hermetički zatvorenoj posudi koja će biti udaljena od frižidera i drugih aparata preko kojih kafa može doći u kontakt sa vlagom i mirisima hrane. 

(Kurir.rs/J.M.)

Pogledajte recept za banana kafu:

00:12
Banana kafa gotova za 1 min Izvor: TikTok/caffacolombia