Slušaj vest

Tokom perioda posta većina domaćica brine oko pripreme praznične i slavske trpeze kako bi osmislile što bolje specijalitete. Međutim, mnogi misle da posna trpeza znači da bismo trebali da se odreknemo i nekih jela koja svi obožavamo. To nije tako jer u današnje vreme sve namirnice postoje i u posnoj verziji, a podjednako su ukusne. Evo kako da napravite posnu salatu od pečuraka kojom ćete oduševiti goste.

stockphotosesameandsourcream1368044936.jpg
Shutterstock posna salata/ilustracija

Sastojci:

  • 400 g kukuruza šećerca
  • 300 g slanog pečenog kikirikija
  • 240 g pirinča
  • 320 g šampinjona iz tegle
  • 480 g posnog majoneza
  • 1 sveža crvena paprika babura
  • 2 kašičice soli
  • prstohvat bibera

Priprema:

Za početak, skuvajte kukuruz šećerac u ključaloj vodi, a zatim ga procedite. Odvojeno skuvajte pirinač do mekane teksture i ostavite ga da se ohladi. Kikiriki grubo iseckajte kako bi se ravnomerno rasporedio u salati. Pečurke iz tegle dobro ocedite i iseckajte na tanke trakice. Crvenu papriku očistite od semenki i sitno iseckajte. U većoj posudi sjedinite skuvani kukuruz, pirinač, pečurke i crvenu papriku. Dodajte posni majonez, so i biber po ukusu, a zatim sve dobro promešajte kako bi se sastojci ravnomerno sjedinili.

Kikiriki ubacite na kraju, pažljivo ga umešajte kako bi zadržao svoju hrskavost. Salatu prebacite u posudu za serviranje i ostavite u frižideru najmanje sat vremena kako bi se ukusi lepo sjedinili. Ova posna salata ne samo da je ukusna, već je i savršen dodatak svakoj trpezi, bilo da je slavska ili obična porodična večera. Probajte je i oduševite goste jednostavnošću i bogatstvom ukusa!

(Kurir.rs/Informer/M.J)

00:50
Recept za rižoto salatu sa tunjevinom i graškom Izvor: Instagram/lacucinadivane