Slušaj vest

Nova godina je vreme kada se porodice okupljaju, domovi sjaje u prazničnom duhu, a trpeze obiluju omiljenim specijalitetima.

Među njima, praseće pečenje zauzima posebno mesto, ali mnogi smatraju da je izazovno postići sočnost i hrskavost kao u pečenjarama. Uz ovaj jednostavan recept, to više neće biti problem - uživaćete u pečenju koje će oduševiti sve goste.

Sastojci:
komad prasećeg mesa po izboru (but, plećka) od 3-5 kg
45-75 g soli (na 1 kg mesa ide 15 g soli)
1 konzerva piva
voda
dve drvene letvice

1713975359-cacakpredragmarinkovicpecenjarfotorina5.jpg
Foto: RINA

Priprema:
1. Operite meso sa svih strana, a zatim ga osušite kuhinjskim ubrusom. Posolite meso ravnomerno sa potrebnom količinom soli i ostavite ga u frižideru najmanje pet sati da se iz mesa ukloni višak tečnosti.

2. Na veliki pleh postavite dve drvene letvice, a preko njih položite meso tako da ne dodiruje dno pleha. Sipajte dva prsta vode u pleh i stavite ga u rernu prethodno zagrejanu na 100 stepeni.

3. Pecite meso na istoj temperaturi, u zavisnosti od veličine, pet do sedam sati. Nakon toga, izvadite pleh iz rerne, povećajte temperaturu na 250 stepeni i prelijte meso sa 50 ml piva.

4. Vratite meso u rernu i na svakih 15 minuta ga prelivajte sa istom količinom piva. Pecite ukupno 45 minuta dok korica ne postane savršeno hrskava.

5. Pečenje ostavite da se malo ohladi, a zatim ga isecite na komade željene veličine.

Ovako pripremljeno praseće pečenje biće glavni hit novogodišnje večeri, uz nezaobilaznu rusku salatu i druge praznične specijalitete. Prijatno!

Sve o tajnama dobrog pečenja majstora iz Čačka možete saznati ovde.

(Kurir.rs/Informer/I.M.)

 Zašto je pečenje iz Čačka toliko posebno: 

02:55
Zašto je pečenje iz Čačka toliko posebno? Izvor: Kurir televizija