Kako ispeći prasetinu u rerni: Recept za hrskavo i sočno novogodišnje pečenje
Uz ovaj jednostavan recept, vaše novogodišnje praseće pečenje biće savršeno sočno i hrskavo, baš kao iz pečenjare!
Nova godina je vreme kada se porodice okupljaju, domovi sjaje u prazničnom duhu, a trpeze obiluju omiljenim specijalitetima.
Među njima, praseće pečenje zauzima posebno mesto, ali mnogi smatraju da je izazovno postići sočnost i hrskavost kao u pečenjarama. Uz ovaj jednostavan recept, to više neće biti problem - uživaćete u pečenju koje će oduševiti sve goste.
Sastojci:
komad prasećeg mesa po izboru (but, plećka) od 3-5 kg
45-75 g soli (na 1 kg mesa ide 15 g soli)
1 konzerva piva
voda
dve drvene letvice
Priprema:
1. Operite meso sa svih strana, a zatim ga osušite kuhinjskim ubrusom. Posolite meso ravnomerno sa potrebnom količinom soli i ostavite ga u frižideru najmanje pet sati da se iz mesa ukloni višak tečnosti.
2. Na veliki pleh postavite dve drvene letvice, a preko njih položite meso tako da ne dodiruje dno pleha. Sipajte dva prsta vode u pleh i stavite ga u rernu prethodno zagrejanu na 100 stepeni.
3. Pecite meso na istoj temperaturi, u zavisnosti od veličine, pet do sedam sati. Nakon toga, izvadite pleh iz rerne, povećajte temperaturu na 250 stepeni i prelijte meso sa 50 ml piva.
4. Vratite meso u rernu i na svakih 15 minuta ga prelivajte sa istom količinom piva. Pecite ukupno 45 minuta dok korica ne postane savršeno hrskava.
5. Pečenje ostavite da se malo ohladi, a zatim ga isecite na komade željene veličine.
Ovako pripremljeno praseće pečenje biće glavni hit novogodišnje večeri, uz nezaobilaznu rusku salatu i druge praznične specijalitete. Prijatno!
(Kurir.rs/Informer/I.M.)
Zašto je pečenje iz Čačka toliko posebno:
"BORIĆU SE DA NIKADA NE DOĐU NA VLAST JER BI RAZORILI ZEMLJU" Vučić: Uveren sam u ispravnost politike koju vodim!