Spolja hrskava, iznutra kremasta: Zimska biskvit torta prava je čokoladna čarolija, a pravi se za svega 20 minuta!
Nerealno je ukusna i lepa, a najbolje od svega je to što je priprema jednostavna i pečena je za samo 20 minuta.
Ono na šta smo obično navikli u ovo zimsko vreme jesu sitni kolači, tradicionalne pite ili torte za čiju pripremu je potrebno puno vremena i strpljenja.
Ipak, postoji recept koji na najlepši mogući način sve ove ukuse spaja u jedan; u pitanju je čokoladna biskvit torta koja je spolja savršeno hrskava a iznutra neodoljivo kremasta.
Nerealno je ukusna i lepa, a najbolje od svega je to što je priprema jednostavna i pečena je za samo 20 minuta.
Testo:
1 jaje
80 g šećera
8 g vanilinog šećera
50 ml ulja
50 g mekog putera
250 g brašna
10 g praška za pecivo
Čokoladni krem:
1 jaje
2 kašike šećera
4 kašike kukuruznog skroba
400 ml mleka
100 g crne čokolade
200 ml slatke pavlake
+
Čokoladni žetončići
Šećer u prahu
Priprema:
1. U jednoj posudi dobro promešajte jedno jaje, običan i vanilin šećer. Zatim dodajte ulje i puter rastopljen na sobnoj temperaturi pa ponovo dobro promešajte. Potom dodajte brašno i praška za pecivo. Mešajte dok ne dobijete testastu masu, zatim je umesite rukama i razdvojite na dva dela: jedan neka čini 2/3 a drugi 1/3 ukupne smese.
2. Manji deo testa hermetički obmotajte providnom folijom i odložite a za to vreme preostale 2/3 ravnomerno rasporedite po dnu i blago po ivicama okruglog pleha/kalupa.
3. U jednom lončiću dobro izmešajte jaje, 2 kašike šećera i kukuruzni skrob. Dok mešate malo po malo dodajte 400ml mleka. Homogenu masu stavite na laganu vatru i konstantno brzim pokretima mešajte dok se ne zgusne. Zatim dodajte crnu čokoladu i nastavite da mešate dok se lepo ne rastopi i ne sjedini. Potom dodajte slatku pavlaku i mešajte na vatri sve dok ne dobijete gustu homogenu kremu.
4. Kremu ravnomerno prelijte preko testa u plehu/kalupu, a odstajalu 1/3 testa narendajte preko na krupno tako da potpuno prekrije kremu. Potom odozgo pospite čokoladne žetončiće. Ubacite u rernu da se peče oko 20 minuta na 200 stepeni.
5. Kada kolač izvadite iz rerne, pospite ga odozgo šećerom u prahu i možete ga poslužiti, vruć ili prohlađen. Prijatno!
(Kurir.rs/Glossy/I.M.)
Recept za sendvič kolačiće sa kokos filom:
SANJAJTE VELIKE SNOVE, ČESTITAM VAM NA IZVRSNOSTI: Predsednik Vučić uručio ugovore mladim lekarima i tehničarima - Još osam doktora se vraća iz inostranstva