Slušaj vest

Većina ljudi neizostavno stavlja novčić u božićnu česnicu, jer se veruje da donosi sreću i blagostanje, dok se parče badnjaka ubacuje kako bi onome ko ga pronađe donelo plodnost i dobro zdravlje. Iz istog razloga, u česnicu se često dodaje i dren.

U nekim krajevima, u česnicu se stavljaju kukuruz (za svinje), pasulj (za ovce) i ovas (za konje), dok oni koji gaje živinu dodaju zrna pšenice.

whatsapp-image-20240106-at-5.46.26-pm-1.jpg
Foto: Nemanja Nikolić

Osoba koja pronađe novčić ili badnjak trebalo bi da ih čuva na posebnom mestu, dok se zrna pšenice, ovsa, pasulja ili kukuruza daju životinjama za koje su namenjeni. Takođe, u nekim predelima postoji verovanje da, ako se testo tokom pečenja podigne iznad, na primer, kukuruza, upravo taj usev će te godine dobro roditi.

Gde leže koreni ovog običaja?
Običaj pripreme božićne česnice ima duboke korene u pravoslavnoj tradiciji i srpskoj kulturi, a veruje se da potiče iz predhrišćanskog perioda, kada su slični obredi imali simboličnu ulogu u obezbeđivanju plodnosti, zdravlja i blagostanja. Uvođenjem hrišćanstva, ovaj običaj je dobio novo značenje, povezano sa proslavom rođenja Isusa Hrista i jedinstvom porodice.

1205-shutter1241707024.jpg
Foto: Shutterstock

Česnica se priprema na Božićno jutro, često od jednostavnih sastojaka poput brašna, vode i soli. Ključni element ovog običaja je stavljanje novčića u testo, što simbolizuje sreću i blagostanje. Priprema česnice uključuje celu porodicu, čime se naglašava zajedništvo i solidarnost.

(Kurir.rs/Srbija Danas/I.M.)

 Evo kako se pravi slatka česnica, Vojvođanski božićni kolač:

01:43
SLATKA ČESNICA: Vojvođanski božićni kolač od koga će vam poći voda na usta (KURIR TELEVIZIJA) Izvor: Kurir televizija