Slušaj vest

Lagana posna salata sa kukuruzom i prazilukom idealna je za trpezu tokom Badnjeg dana. Može se služiti kao obrok ili prilog jelu, a veoma je zasitna. Jednostavno se pravi te se domaćice često baš za nju odlučuju tokom posnih dana. 

profimedia0317169893.jpg
Kukuruz se odlično kombinuje uz sve namirnice Foto: Profimedia

Sastojci:

  • 200 gr belog ili integralnog pirinča
  • 1- 2 struka praziluka
  • 100 gr kukuruza ( iz konzerve, svežeg ili zamrznutog )
  • 100 gr graška ( iz konzerve, svežeg ili zamrznutog )
  • 5-6 šargarepa
  • ulje
  • so
  • biber
  • vegeta
  • peršun i drugi začini ( po želji )

Priprema: 

Najpre stavite u odvojene šerpe da kuvate : pirinač, grašak i kukuruz. Kada se skuvaju, ostavite ih da se dobro ocede i ohlade. Šargarepu iseckajte na tanke prutiće ili izrendajte na krupnije rende. Praziluk iseckajte na kockice ili kolutove, pa blago propržite na zagrejanom ulju. Potom dodajte malo po malo vode i dinstajte na tišoj vatri, dok voda potpuno ne ispari, a praziluk ne postane staklast. Dobro ga ocedite od viška ulja ( ukoliko ga ima ), pa ostavite da se ohladi.
Pomešajte sve sastojke : kuvan pirinač, grašak, kukuruz, praziluk i svežu šargarepu. Sve dobro sjedinite i začinite po ukusu. Ukoliko želite, možete salatu posuti sitno iseckanim peršunovim listom ili dodati druge začine u skladu sa vašim ukusom.

(Kurir.rs/M.J)

00:20
Recept za dinstani bob sa paprikom i šargarepom: Izvor: Instagram/sebze.yemekleri