Recept za pitu od sremuša i koprive: Ovo jednostavno i brzo jelo puno je vitamina C, gvožda i minerala, a sigurno ćete uživati u ukusu
Iako je vegeterijansko jelo, pita od sremuša i koprive raj je za svačije nepce
Samo dve biljke su dovoljne za doručak ili večeru obogaćenu mineralima, vitaminom C i gvožđem. Pita od sremuša i koprive jeste vegetarijansko jelo, ali svi mogu i te kako uživati u njenom ukusu!
Sastojci:
- 240 g brašna, pola glatkog, pola oštrog (može i samo glatko)
- 120 g maslaca
- 1 kašika kisele pavlake
- 1/2 kašičice soli
- 1 jaje
Za preliv:
- 1 vezica sremuša ili medveđeg luka
- 1 činija kopriva
- 2 mladog luka
- 1 mileram ili punomasna kisela pavlaka
- 1 jaje
- 300 g smeđih šampinjona
- maslinovo ulje
Priprema:
Umesite testo sa hladnim maslacem i ostavite ga sat vremena u frižideru. Na maslinovom ulju prodinstajte naseckani mladi luk pa dodajte isckane pečurke, kada one puste tečnost dodajte seckani medveđi luk i iseckanu šunku. Čim luk uvene, sklonite sa vatre, pobiberite i ostavite da se smesa ohladi.
Vrhove kopriva kratko skuvajte u vreloj vodi pa iscedite. U činiji pomešajte pavlaku, pripremljenu smesu od povrća, pečuraka i šunke, koprivu, jaje. Testo razvaljajte tako da površina bude veća od dna posude u kojoj će se peći, jer ivice moraju biti izdignute. Izlijte smesu na testo i pecite 30 do 40 minuta na 170 stepeni.
(Kurir.rs/Jutarnji.hr/J.M.)
Pogledajte recept za gustu čorbu sa šargarepom i rezancima:
TRAMP VEČERAS DONOSI ODLUKU O NAPADU NA IRAN? Okuplja tim za nacionalnu bezbednost u Beloj kući! Počinje tajna misija Amerike i Izraela?! (FOTO/VIDEO)