Slušaj vest

Samo dve biljke su dovoljne za doručak ili večeru obogaćenu mineralima, vitaminom C i gvožđem. Pita od sremuša i koprive jeste vegetarijansko jelo, ali svi mogu i te kako uživati u njenom ukusu!

Sastojci:

  • 240 g brašna, pola glatkog, pola oštrog (može i samo glatko)
  • 120 g maslaca
  • 1 kašika kisele pavlake
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 jaje
profimedia0214879897.jpg
Pita od sremuša i koprive bogata je mineralima, vitaminom C i gvožđem Foto: Profimedia

Za preliv:

  • 1 vezica sremuša ili medveđeg luka
  • 1 činija kopriva
  • 2 mladog luka
  • 1 mileram ili punomasna kisela pavlaka
  • 1 jaje
  • 300 g smeđih šampinjona
  • maslinovo ulje
pita-recept-pecurke-praziluk-spanac-burek.jpg
Pita od sremuša i koprive je vegetarijansko jelo Foto: Shutterstock

Priprema:

Umesite testo sa hladnim maslacem i ostavite ga sat vremena u frižideru. Na maslinovom ulju prodinstajte naseckani mladi luk pa dodajte isckane pečurke, kada one puste tečnost dodajte seckani medveđi luk i iseckanu šunku. Čim luk uvene, sklonite sa vatre, pobiberite i ostavite da se smesa ohladi.

Vrhove kopriva kratko skuvajte u vreloj vodi pa iscedite. U činiji pomešajte pavlaku, pripremljenu smesu od povrća, pečuraka i šunke, koprivu, jaje. Testo razvaljajte tako da površina bude veća od dna posude u kojoj će se peći, jer ivice moraju biti izdignute. Izlijte smesu na testo i pecite 30 do 40 minuta na 170 stepeni.

(Kurir.rs/Jutarnji.hr/J.M.)

Pogledajte recept za gustu čorbu sa šargarepom i rezancima:

Recept za gustu čorbu sa šargarepom i rezancima Izvor: Instagram/corbatariflerii