Recept za šnenokle na starinski način: Kremasti i slasni ukus koji vraća u detinjstvo!
Šnenokle su jedan od onih tradicionalnih slatkiša koji svojim jednostavnim sastojcima i nežnim ukusom podsećaju na detinjstvo.
Šnenokle su desert koji se često priprema u domaćinstvima širom Balkana, a sastoji se od mekanih, penastih belanaca koja plivaju u mirnom i kremastom pudingu od žumanaca.
Šnenokle su jedan od onih tradicionalnih slatkiša koji svojim jednostavnim sastojcima i nežnim ukusom podsećaju na detinjstvo. Donosimo vam jednostavan recept koji će vas oduševiti.
Sastojci:
1 l mleka
4 jajeta
6 kašika šećera
2 kesice vanilin šećera
2 pune kašike brašna
Priprema:
1. Odvojite žumanca od belanaca. Sipajte mleko u šerpu s debelim dnom i uključite ringlu na srednju jačinu. Dok se mleko greje, čvrsto umutite belanca. Počnite sa manjom brzinom miksera, pa postepeno povećavajte, kako belanca ne bi "spala".
2. Kada mleko počne da struji, smanjite jačinu ringle na najmanje. Supenom kašikom ubacujte knedle od umućenih belanaca u mleko. Kad knedle počnu da narastaju, okrenite ih kako bi se skuvale sa obe strane. Ako ih je teško okrenuti, tokom kuvanja prelivajte ih kašikom mleka kako biste olakšali postupak.
3. Gotove knedle vadite rešetkastom kašikom i ređajte u posudu iz koje ćete služiti. Mleko sklonite sa vatre.
4. Žumancima dodajte šećer i vanilin šećer, pa mutite dok ne pobele i zapene. Dodajte dve pune kašike brašna i lagano umešajte varjačom, a zatim nastavite mikserom.
5. U smesu sa žumancima dodajte kutlaču-dve toplog mleka i promešajte varjačom dok se ne sjedini.
6. Vratite mleko na ringlu i uključite na tiho. Uz neprestano mešanje, polako ulivajte umućena žumanca u mleko. Nastavite da mešate dok ne dobijete gust krem.
7. Gotov krem prelijte preko poređanih knedli i ostavite da se dobro ohladi.
(Kurir.rs/Informer)
VIDEO: Recept za kolač sa pomorandžom spreman za manje od sat vremena:
UŽIVO ZELENSKI ODBIO DA POTPIŠE TRAMPOVU PONUDU? Navodno je odoleo pritiscima! Poljski premijer uputio HITAN apel Evropljanima (VIDEO)